Párizs látképe
Fotó: Margarida Louro / unsplash

Ingyenes programok Párizsban? Mutatunk ötöt!

Párizs a szerelem városa, a haute couture szülőhelye, a kultúra epicentruma. És meglehetősen drága. Ám a hozzáértők tudják, hogy vannak olyan mesés, ingyenes programok is, amelyek még a legköltségtudatosabb látogatóknak is örömet okoznak.


Most összegyűjtöttük a CNTraveller cikkének segítségével , hogy hol és hogyan nézzünk hihetetlen műalkotásokat, filmezzünk a csillagok alatt, hallgassunk jó kis groove-okat, és kóstoljunk ínycsiklandó finomságokat a világ egyik legszebb városában − mindezt ingyen.

1. Nézzünk filmet a csillagok alatt

Egy augusztusi langyos estén nincs is jobb, mint megnézni egy filmet a Parc de la Villette szabadtéri moziban (Cinéma en Plein air). A park tömegeket vonzó filmfesztiválja minden évben új, kreatív témákkal csábít: idén a legkedveltebb táncos jelenetek előtt tisztelegnek, a programban szerepel a Szombat esti láz, a Vízililiomok és a Ponyvaregény is (John Travolta és Uma Thurman híres twistjével). Feküdjünk le egy pikniktakaróra egy proseccóval, és mozizzunk kedvünkre.

​2. Töltsünk el egy vasárnapot művészetközelben

Louvre

Fotó: Daniele D'Antreti / unsplash

Ha a hónap elején járunk Párizsban, használjuk ki az "első vasárnap ingyenes" programot, ami a város leglátogatottabb múzeumaiba és műemléképületeibe is belépést biztosít. Kezdjük a Louvre-ban Mona Lisa nézéssel, majd a Tuileriák kertjén keresztülsétálva szemléljünk impresszionista művészetet a Musée d'Orsay-ban, végül irány a kevésbé ismert, a világ kertjei előtt tisztelgő Albert-Kahn Múzeum.

​3. Sétáljunk híres halottak között a Père Lachaise temetőben

P\u00e8re Lachaise temet\u0151

Fotó: Meizhi Lang / unsplash

A Párizs keleti részének mélyén fekvő Père Lachaise temető a világ legkedveltebb művészeinek, politikusainak és íróinak − köztük Edith Piafnak, Balzacnak és Oscar Wilde-nak – szolgál végső nyughelyéül. Még a The Doors néhai Jim Morrisonját is itt temették el, kriptája az elkötelezett rajongók zarándokhelye. Macskaköves utak vezetnek körbe a díszes sírkövek között.

4. Hallgassunk zenét a Supersonicban

Párizs egyik legmenőbb szórakozóhelyén, a Supersonicban jól megférnek egymás mellett a különböző zenék szerelmesei: indie, pop, rock és blues zenék szédítő rotációban szólnak a Bastille negyed átalakított raktárépületében, a klubestek pedig este 11-kor kezdődnek és egészen a hajnali órákig tartanak. A korán kelőknek nem kell fizetni a belépődíjat, ezért érdemes időben érkezni.

​5. Kóstoljunk a Boulevard Raspailon található organikus termelői piacon

p\u00e1rizsi piac

Fotó: Didier Provost / unsplash

Hemingway mondta, hogy Párizs egy mozgatható lakoma. Ha ez igaz, akkor a Boulevard Raspailon található bio termelői piac valóságos lakoma a szemnek. Friss gyümölcsök és zöldségek, ínycsiklandó sült csirkék és épp csak kisült sütemények veszik körül az embert, miközben bódéról bódéra jár, az árusok pedig nemcsak nézelődésre, hanem kóstolásra is csábítanak. Érdemes tehát leporolni a francia nyelvtudásunkat, hogy kérjünk egy-két falatot.


A figyelmetekbe ajánljuk