Csak óvatosan a napon: 4+1 tipp leégés ellen

Csak óvatosan a napon: 4+1 tipp leégés ellen

A leégésre alapvetően nincs varázslatos gyógymód, ennek ellenére számos módon támogathatjuk a szervezetünk természetes gyógyulási folyamatát. Íme néhány praktika, amelyek a leégés gyorsabb gyógyulásának leghatékonyabb technikái.


1. A bőr hűtése

Azonnal menjünk be a napról, és hűtsük le a bőrünket! Továbbá vegyünk egy hűvös fürdőt vagy zuhanyozzunk ennek érdekében. Ez segít csökkenteni a gyulladást. Legyen azonban gyors zuhany, hiszen a vízben töltött túl hosszú idő már kiszárítja a bőrt. Ha az égési sérülés csak egy kisebb területet érint, hűthetjük még hideg borogatással, nedves törülközővel.

Ez is érdekelhet: A legtöbben a kukába dobjuk, pedig az egyik legjobb kollagén, amit használhatunk

2. Sok folyadék

A leégés folyadékot von el a testünk más részeiről a bőrünkre, ami gyorsan kiszáríthat minket. Igyunk sok vizet, de akár az elektrolitokat pótló sportitalok is segíthetnek.

3. Aloe Vera

Alkalmazz aloe verát! Az aloe vera egy aloin nevű anyagot tartalmaz, amely csökkenti a gyulladást, emellett pedig hidratálja a bőrt és megakadályozza a hámlást.

4. Ruhák

Egy széles karimájú kalapot, egy lenge inget, illetve néhány szellős hosszúnadrágot is érdemes magunkkal vinni egy nyaralásra, hiszen ezek nagyobb védelmet nyújtanak, miközben hűvösen tartanak.

4+1. Fényvédelem, mint megelőzés

Igyekezz valóban a „legjobb" naptejet kenni a bőrödre. Szerencsére a gyerekkori nyári tábor óta sokat javult a minőségük. Akár kémiai, akár fizikai, akár a kettő kombinációja, győződj meg róla, hogy a fényvédő krémeden rajta van a „széles spektrumú" felirat, ami azt jelenti, hogy az UVA és az UVB sugarak ellen is véd (az UVA az öregedés, az UVB a leégés ellen).

Az ismételt alkalmazás is fontos. Kétóránként érdemes újrakenni a naptejet, és még gyakrabban, ha izzadunk vagy vízben vagyunk.

A figyelmetekbe ajánljuk