medve az erdőben
Fotó: Shutterstock

Megint veszélyes vadakba futhatunk Nógrád erdejeiben

Több helyen is friss medvenyomokat észleltek Nógrádban, de az elmúlt napokban egy farkast is megfigyeltek a Salgótarján és Gyöngyös közt található Szuhánál, írja a Drive.


Egy medvecsalád nyomait fedezték fel a túrázók a Nógrád vármegyei Nemti felett húzódó Morgó-gödör környékén. A Morgó-gödör az érdekes geológiai formációknak köszönhetően népszerű kirándulóhely, és közelében található a homokköves Sárkány-szikla és a Bánya-tető is.

A Sokszínű Vidék vette észre, hogy a napokban a terület középső szakaszán nemcsak kifejlett medvék, hanem bocsok nyomait is látták az arra járók.

Ez a tény még veszélyesebbé teszi a szituációt, hiszen az anyamedve mindig a kicsinyei közelében tartózkodik, és intenzíven odafigyel rájuk, emiatt pedig a szokásosnál jóval agresszívabb lehet.

Egy anyamedve a bocsaival (illusztr\u00e1ci\u00f3)

Egy anyamedve a bocsaival (illusztráció)

Fotó: Shutterstock

És ha a medveveszély nem lenne elég, Szuhánál egy farkas zavarta meg a helyiek nyugalmát – az állat az önkormányzat bejegyzése szerint sem az autóktól, sem az emberi kiáltozástól nem ijedt meg. A közzétett videóban jól látható, hogy a Mátraalmás és Galyatető között felbukkanó állatot csak egy autó oldalának csapkodásával sikerült elzavarni.

Az önkormányzat közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a kirándulók lehetőleg ne vigyenek magukkal kutyát az erdőbe, ne engedjék egyedül bóklászni a gyermekeket, és legyenek hangosak.

A Bükki Nemzeti Park tájékoztatása szerint, ha olyan helyen járunk, ahol fennáll a veszélye egy medvével való találkozásnak, érdemes zajt keltenünk – például fütyüléssel –, hiszen ezek az állatok alapvetően messziről elkerülik az embereket. Ha véletlenük mégis összefutunk velük, igyekezzünk hátrálva, nagyon halkan távozni a területről.

Semmiképpen se fordítsunk hátat a medvének, ne dobáljunk köveket az irányába, és ne kezdjünk el futva menekülni, mert ez növelheti a támadás esélyét.

A figyelmetekbe ajánljuk