nyaralás
Shutterstock

Rengeteg magyar fiatal lemond a nyaralásról egy egyszerű ok miatt

Az Ifjúságkutató Intézet közvéleménykutatást végzett a 40 év alatti fiatalok és fiatal felnőttek utazási szokásairól. Vannak meglepő eredmények.

Az intézet hétfői közleménye szerint a 40 év alattiak nagyjából felére (54 százalék) jellemző, hogy az utóbbi fél évben – költségcsökkentés miatt – lemondott a nyaralásról. A megfontoltabb, árban kedvezőbb vakációs tervek legkevésbé a 15-19 éveseket (46 százalék), leginkább a 35-39 éveseket (59 százalék) jellemzik.

Az iskolai végzettség emelkedésével nő annak valószínűsége, hogy nem változnak a nyaralási elképzelések: az alapfokú végzettségűek 61 százaléka, a diplomások 43 százaléka mondott le eredeti terveiről – számol be az eredményekről az MTI.

Az eredmények alapján elmondható, hogy a 40 év alatti fiatalok harmada (32 százalék) tervezi, hogy a nyáron legalább egy hetet külföldön tölt. A férfiakra inkább jellemző (36 százalék), mint a nőkre (27 százalék), hogy külföldi nyaralást terveznek.

Az iskolai végzettség emelkedésével egyre valószínűbb, hogy külföldi nyaralásban gondolkodnak a fiatalok: míg az alapfokú végzettségűek 22 százaléka, addig a diplomásoknak közel fele (47 százalék) gondolkodik így – áll a közleményben.

A korcsoportok közül a 25-29 évesek emelkednek ki (35 százalék), őket követik a 19 évesek és a náluk fiatalabbak (28 százalék) ebben a tekintetben.

A külföldi nyaralási terveket alapvetően befolyásolja a megkérdezettek pénzügyi helyzete: az anyagi gondok nélkül élők közel háromnegyede (73 százalék) gondolkodik külföldi nyaralásban, míg a financiális nehézségekkel küzdőknek csupán tizede (12 százalék).

A 2020-as évben a 15-29 éves fiatalok 16 százaléka állította, hogy az előző évben részt vett valamilyen fesztiválon. Most e korcsoport 29 százaléka tervezi, hogy aktív lesz az idei fesztiválszezonban. A 20-24 évesek körében a legmagasabb a részvételt tervezők aránya (32 százalék), míg a 30 évesek és az idősebbek ötöde gondolkodik ugyanígy (20 százalék) – áll a közleményben.


A figyelmetekbe ajánljuk