utazás hátizsák

Fény az alagút végén? Kezd helyreállni az európai turizmus

Továbbra is optimisták a szakértők az idei turizmussal kapcsolatban: az Európai Utazási Bizottság (ETC) előrejelzése szerint 2022-ben a turistaérkezések már csak 20 százalékkal maradnak el a járvány előtti szinttől az EU-ban.

A szervezet szerint az adatok annak ellenére is biztatóak, hogy az ágazat még „számos kihívás" előtt áll. Az ETC European Tourism Trends & Prospects negyedéves jelentésének legfrissebb kiadása továbbra is figyelemmel kíséri a koronavírus hatását az ágazatra, amiben azt vizsgálja, hogy az utazási aktivitás hogyan élénkül, miközben a világ megtanul együtt élni a vírussal – olvasható a Travel Daily honlapján.

A jelentés közzétételét követően Luís Araújo, az ETC elnöke is nyilatkozott:

Jelentésünkből világosan látszik az omikron okozta bizonytalanság fojtogató hatása. Az ETC optimista azzal kapcsolatban, hogy az európai utazási ágazat 2022-ben túljut az omikronon és számos más kihíváson. Az ágazat ellenálló képessége azonban attól függ, hogy az EU proaktív módon olyan stratégiákat dolgoz ki, amelyek lehetővé teszik az Európán belüli és a nemzetközi utazásokra vonatkozó utazási korlátozások lazítását.

Átlagban egyébként elmondható, hogy az EU jól áll az oltások terén, az uniós digitális Covid-igazolvány pedig segíthet a jövőben a korlátozások enyhítésén és a turizmus fellendítésén.

Az omikron 2021 év végi megjelenése azonban megtorpantotta a fellendülést, mivel számos ország visszaállította az utazási korlátozásait.

A karácsonyi időszakban Európa-szerte több tízezer kereskedelmi járatot töröltek, ami ugyan nem volt olyan súlyos, mint amikor a járvány eredetileg 2020-ban kitört, a légitársaságok veszteségei 2021-ben még így is 18,5 milliárd eurót tettek ki.

Ez azt is eredményezte, hogy a 2019-es évhez képest 1,4-1,5 milliárddal kevesebb utas repült.

Az omikron várhatóan szintén hatással lesz az ágazat fellendülésére 2022 első negyedévében, mégis a jelentés szerint Európa az év végére magához tér. Az erős belföldi és Európán belüli utazások miatt a teljes utazási kereslet 2022-ben várhatóan 20 százalékkal lesz alacsonyabb a járvány előtti szintnél.

A belföldi utazások viszont várhatóan 2022-ben meghaladják a járvány előtti csúcsértékeket. A nemzetközi utazások teljes helyreállásáig viszont 2024-ig valószínűleg várni kell a jelentés szerint.

A figyelmetekbe ajánljuk