londoni repülőtér Heathrow Airport

Európa legforgalmasabb reptere már most az őszi korlátozásokra készül

A nyári légiközlekedési káosz úgy néz ki egészen őszre nyúlik, mivel a londoni Heathrow repülőtér október végéig meghosszabbítja az utaskapacitás korlátozását.


A túlzsúfoltság és a személyzet hiánya is hozzájárult a vártnál hosszabb várakozási időkhöz a repülőtéri biztonsági ellenőrzésnél, az elveszett poggyászokhoz, a késő vagy törölt járatokhoz és egyéb akadályokhoz, mivel sok utazó lelkesen indult el a járvány utáni első igazi vakációjára – számolt be a CNN.

Az október 29-i dátum az Egyesült Királyságban az iskolai félévre esik, amely népszerű vakációs időszak a szigetországban. Az OAG légitársaság adatai szerint a 2022. május 16-i héten mintegy 761 756 ember utazott át a Heathrow repülőtéren. Így ez volt az első alkalom, hogy a világ legforgalmasabb repülőtere címet a világjárvány kezdete óta Heathrow szerezte meg.

Ugyanez a jelentés azt is megállapította, hogy a Nyugat-Európába irányuló légi forgalom megháromszorozódott 2019 azonos időszakához képest.

A Heathrow képviselője közleményében megjegyezte, hogy több más repülőtér, az amszterdami Schiphol és a londoni Gatwick is bevezette az utasok számának korlátozását. A Schipholé egyébként szintén október végéig tart.

Az amszterdami repülőtéri felső határérték azonban nem a nyári őrületes forgalom miatt vesz vissza, hanem a légszennyezés csökkentését célzó projekt részeként.

Shutterstock

Mit jelent ez az utazók számára?

Nem a turistákon múlik majd, hogy egyedül navigálják magukat az utasforgalmi korlátok között. Így a felelősség a légitársaságokra hárul.

Aki már lefoglalta a jegyét, annak feltételeznie kell, hogy a foglalása megerősítést nyert, hacsak nem kap közvetlenül a légitársaságtól értesítést a módosításokról vagy törlésekről. Új foglalásokat is tudnak majd tenni, bár előfordulhat, hogy a járatok már tele vannak, és egyes vállalatok valószínűleg csökkenteni fogják a menetrendjüket. Épp ezért valószínű, hogy a rendelkezésre álló helyek számának csökkenése és a foglalások biztosítására siető utazók esetleges pánikja jelentős áremelkedésekhez vezethet.

A Heathrow szerint pedig lehetséges, hogy a felső határt október 29. előtt feloldják, amennyiben jelentősen nő az erőforrások szintje.

A figyelmetekbe ajánljuk