férfi áll Kairóban az utcán, mögötte piramis

Az ikonikus gízai piramisok, a Királyok völgyében található makulátlan ókori sírfestmények és a régészeti felfedezések révén Egyiptom olyan gazdag történelmű ország, hogy muszáj fotózni. Az igazság azonban az, hogy ez nem is olyan könnyű küldetés.


Az ország Turisztikai és Régiségügyi Minisztériuma új közleményben tudatta, hogy mostantól engedélyezi az amatőr utcai fotózást személyes használatra közterületeken, miután néhány külföldi fotós és influenszer panaszkodott, hogy fotózásaikat leállították, a hatóságok kihallgatták őket, és elkobozták felszerelésüket − még az engedélyek beszerzése után is.

A Lonely Planet segítségével most összeszedtük, mi mindennel kell tisztában lennünk, mielőtt Egyiptomban fotózni kezdenénk.

Nem egyértelmű szabályozás

A közleménye a köztereken történő utcai fotózásra összpontosít. Az viszont nem világos, hogy a számos ősi templom, sírkamra és történelmi helyszín továbbra is tiltja-e a fényképezést. Az biztos, hogy a víz alatti és a drónokkal történő fényképezéshez továbbra is engedély szükséges.

​Fotózási engedélyek és díjak

kair\u00f3i utcak\u00e9p \u00e1rusokkal

Fotó: Alex Azabache / unsplash

Az ókori helyszíneken a fényképezés szabályai igen változatosak voltak eddig is − az aznap dolgozó személyzet jóindulatától vagy lekenyerezhetőségétől is függhetnek. A fotózási engedély ára gyakran többszöröse a belépőjegy árának.

Ha nagyobb fényképezőgépet viszünk magunkkal, és nem akarunk engedélyt vásárolni, a fényképezőgépet a biztonsági személyzetnél vagy a helyszínőröknél kell hagynunk. Ha rajtakapnak, hogy engedély nélkül fényképezünk, a fényképezőgépet és a memóriakártyát is elkobozhatják.

Külön szabályok és engedélyek vonatkoznak a sajtó- és a kereskedelmi fotósokra és videósokra. A közelmúltban például több nagy sikerű filmet és tévéműsort − köztük a Marvel Holdlovag sorozatát és Agatha Christie Halál a Níluson című regényének legújabb változatát − kellett máshol leforgatni, mert az eljárás túl bonyolult volt. A Holdlovaghoz végül a Kairóban játszódó felvételeket Budapesten készítették.

Mit nem lehet fotózni Egyiptomban?

egyiptomi kisl\u00e1ny feltartott h\u00fcvelykujjal

Fotó: Giusi Borrasi / unsplash

A közlemény egyes részei továbbra is homályosak, büntethetővé teszik például az

olyan jelenetek fotózását vagy megosztását, amelyek így vagy úgy, de károsíthatják az ország imázsát.

Bölcsen tesszük, ha nem készítünk fényképeket a rendőrségről, vagy bármi egyéb stratégiai vagy katonai jelentőségű dologról, mert még az ártatlanul készített fényképekért is börtönbüntetés járhat.

Gyermekeket sem szabad fényképezni, felnőtteket pedig csak az ő írásos beleegyezésükkel.

A szigorú szabályok ellenére a turizmus hatalmas szerepet játszik Egyiptom gazdaságában, az ország GDP-jének 15%-át teszi ki. Az idegenforgalomtól való függősége miatt a koronavírus járvány és az arab tavasz súlyos csapást mértek rá, de remélhetőleg idén több látogatót fog ismét bevonzani.


A figyelmetekbe ajánljuk