miskolc

Egy magyar város is felkerült Európa legveszélyesebb helyei közé

Az Európai Bizottság európai városokra vonatkozó felmérésében olyan szempontokat vett alapul, mint például a megélhetés, a tisztaság vagy éppen a biztonság. Az eredmények szerint 2023-ban is általánosságban a délebbi országok tekinthetők kevésbé biztonságosnak.


Ám az olyan településeken, mint Koppenhága, Oviedo vagy Groningen a lakosok több mint 80 százaléka még éjszakánként sem szokott félni. Olaszország fővárosa, Róma az egyik legkevésbé biztonságos város, ahol a válaszadók mindössze 38 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egy egyedül megtett éjszakai séta során is biztonságban érzi magát – írja a Drive Magazine.

Ez is érdekelhet: Ezek a világ legbiztonságosabb városai

A lista alján szerepel Rómán kívül még Athén, Nápoly, Szófia, Miskolc, Ostrava, Isztambul, Liège és Marseille is.

Az összefüggések között megfigyelhető, hogy a biztonságérzet a kisebb településeken magasabb volt, mint a nagyobb városokban. A 250 ezer főt nem meghaladó településeken a lakosok legalább 75 százaléka, míg az egy és ötmilliós lakosú városokban a helyiek 67 százaléka érezte csak biztonságban magát.

A legnagyobb különbségek egy-egy város között Belgiumban, Csehországban, Görögországban, Olaszországban, Romániában és Törökországban figyelhetők meg: közülük volt, ahol mintegy 36 százalékos eltérést tapasztaltak bizonyos városok biztonsága között.

Olvasd el ezt is! Ezekre a dolgokra kell a legjobban figyelni a szállodákban

A kutatásból az is kiderült, hogy Európa-szerte a nők (67%) általában kevésbé érzik magukat biztonságban, mint a férfiak (72%), de a végzettséget tekintve is eltérő a helyzet: míg a felsőoktatásban részt vettek 71 százaléka érzi magát éjszakánként biztonságban, addig az alapműveltséggel rendelkezők esetében ez a szám 67 százalékot mutatott.


A figyelmetekbe ajánljuk