airbus a380
Az Airbus közlése szerint az utasok hamarosan olyan repülőkkel repülhetnek, amelyek teljes egészében használt étolajból készült megújuló üzemanyaggal működnek.

Az Airbus a világ legnagyobb utasszállítójával, az A380-as gépével hajtott végre tesztrepülést, amely egy franciaországi leszállópályáról szállt fel, és háromórás repülést hajtott végre fenntartható repülőgép-üzemanyaggal (Sustainable Aviation Fuel, rövidítve SAF). A repüléshez előállított SAF a vállalat szerint elsősorban használt étolajból és más „hulladékzsírokból" készült.

A Futurism fel is tette a sokakat foglalkoztató kérdést: az üzemanyagnak tényleg olyan a szaga, mint egy olajos sült krumplinak?

Határozottan sütőolaj szaga van

– erősítette meg Matthieu Duvelleroy, az Airbus egyik szóvivője.

Az Airbus az összes repülőgépet úgy minősítette, hogy azok legfeljebb 50 százalékban SAF-ból álló üzemanyaggal repülhetnek.

Az Airbus egyébként Európa legnagyobb repülőgépgyártója, 130 ezer embert foglalkoztat, és egy februári jelentés szerint 2022-ben 720 repülőgépet fog leszállítani, szemben a Boeing 340 gépével, amit 2021-ben teljesített a vállalat.

Mindez rengeteg repülőgépet jelent, ami valószínűleg már fenntartható étolaj-üzemanyaggal fog repülni.


A figyelmetekbe ajánljuk