Amatőr, de gazdag űrturisták álltak Föld körüli pályára
A SpaceX jó pénzért kölcsönadta az űrkapszuláját.

Helyi idő szerint szerda délután elstartolt a SpaceX első amatőr űrhajósokból álló űrhajója, amely már sikeresen Föld körüli pályára is állt

A floridai Kennedy űrrepülőtérről induló Inspiration4 névre keresztelt misszió a jól ismert Falcon 9-es hordozórakétával és a SpaceX Dragon automatizált űrkapszulájával történt, a fedélzeten pedig 4 civil utas. Az esemény az űrturizmus egyik fontos pillanata, amelyet rendesen meg is kellett fizetni:

A háromnapos orbitális útra a 38 éves Jared Isaacman amerikai milliárdos üzletember bérelte ki a Dragon űrkapszulát – a Time magazin értesülései szerint a négy űrturista útja 200 millió dollárba, azaz közel 60 milliárd forintba került.

Isaacman mellett még Sian Proctor, Hayley Arceneaux és Chris Sembroski van az űrhajóban, akik 580 kilométeres magasságban, vagyis a Nemzetközi Űrállomás (ISS) keringési pályájánál magasabban élvezi a kilátást nagyjából 30 ezer kilométer per órás sebességgel – ezzel röpke másfél óra alatt megkerülik a Földet.

Ugyan az amatőr személyzet öt hónap szigorú felkészülést tudhat maga mögött, az űrkapszula irányításával nem kell törődniük: a feladatot a földi irányítószemélyzet végzi; illetve az automatizált rendszerek is segítenek a navigációban.

Mindemellett Isaacman és három társa nem csupán a kilátást fogja élvezni:orvostudományi kísérleteket is elvégeznek majd, amelyek „kihatással lehetnek a földi egészségügyre, illetve a jövendőbeli űrrepülésekre is".

A sztori nem meglepő módon felkeltette a Netflix érdeklődését is, akik dokumentumfilmet is készítenek a kalandról. A film bevételét amerikai Tennessee állam egyik gyermekkórháza kapja majd.


A figyelmetekbe ajánljuk