13 űrhajós ledobott 2,9 tonna űrszemetet az ISS fedélzetéről
Egészen egyedi megoldást találtak ki a Nemzetközi Űrállomáson, amivel megszabadulhatnak a felesleges hulladéktól.

Régóta köztudott probléma, hogy szépen lassan ellepi a Föld körül keringő űrszemét az űrt, ami nem csak környezetszennyező, de az űrkutatást is hátráltathatja a jövőben, mivel a felküldött műholdak és más eszközök életét is megkeserítheti a rengeteg használaton kívüli eszköz.

Most egy hatalmas adag űrszeméttel lett kevesebb: február 1-én a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) befejeződött az a négyéves munkafolyamat, amivel az ottani akkumulátorokat korszerűsítették, és az elhasznált eszközöket leválasztottá az ISS fedélzetéről. Ezzel az űrállomás történetének legnagyobb méretű űrszemetétől sikerült megszabadulni.

Nem is akárhogy: a 2,9 tonna elhasznált akkumulátort szó szerint kidobták a fedélzetről.

Március 11-én a Canadarm2 robotkar segítségével 427 kilométer magasságban Föld körüli pályára állították a régi akkumulátorokat, ami 2-4 évet fog keringeni a Föld körül, mire eléri a légkört, ahol teljesen elég majd.

A furcsa megoldást természetesen nem így tervezték, de 2018-ban a a Szojuz-rakéta sikertelen fellövése után felborult az űrséták menetrendje, ami logisztikai problémákat okozott. Az ISS-ről alapvetően japán teherűrhajók, a HTV-k szállítják el a szemetet, de a sikertelen fellövés következtében nem maradt szállítóeszköz, amivel a légkörbe küldhették volna őket. Így fogta magát 13 űrhajós és 14 űrséta alatt lecserélt 48 nikkel-hidrogén akkumulátort 24 darab lítium-ion akkumulátorra, majd pontos számítások után kidobták őket az ISS fedélzetéről.

Egyébként az Európai Űrügynökség (ESA) is dolgozik egy egyszerűbb megoldáson: jóváhagyta a világ első űrszemét-eltakarító programját, aminek segítségével megtisztítanák a felesleges műholdakat az űrből.

(Gizmodo)


A figyelmetekbe ajánljuk