Tízmilliárd évvel ezelőttre  tekintenek vissza a tudósok egy új műszer segítségével

Tízmilliárd évvel ezelőttre  tekintenek vissza a tudósok egy új műszer segítségével

Megkezdte az univerzum tágulására vonatkozó megfigyeléseit az amerikai Arizona államban lévő DESI spektroszkóp

A DESI (Dark Energy Spectroscopic Instrument – Sötét Energia Színképelemző Műszer) ötezer miniteleszkópból áll, melyek mindegyike 20 percenként képes felvételt készíteni egy galaxisról. Célja, hogy páratlan pontosságú háromdimenziós térképet készítsen a kozmoszról, detektálja és elemezze mintegy 35 millió galaxis fényét.

A DESI az amerikai Arizona államban lévő Kitt Peak obszervatórium 4 méteres Mayall teleszkópján helyezkedik el.

Ötezer, optikai szálakkal felszerelt miniteleszkópja segítségével 5000 különböző galaxis fényét képes párhuzamosan észlelni, pontosan rögzíteni a Földtől való távolságát és lemérni, mennyit tágult az univerzum addig, míg ez a fény eljutott a Földre.

A műszer tízmilliárd fényévnyi távolságba képes ellátni, tehát tízmilliárd évre képes visszatekinteni a múltba.

Az adatok segítségével a tudósok megérthetik a titokzatos sötét anyag mibenlétét. A becslések szerint a sötét energia alkotja az univerzum nagy részét, s bolygókat, csillagokat és galaxisokat felépítő atomok valószínűleg csak 5 százalékát teszik ki.

Az ősrobbanás eredeti elmélete szerint az univerzum tágulása idővel lelassul, majd a gravitáció vonzásának eredményeként elkezd összehúzódni. 1998-ban azonban a csillagászok felfedezték, hogy az univerzum továbbra is tágul, sőt, tágulása gyorsul. A legnépszerűbb nézet szerint valami a gravitációs erő ellen hat, ez az ellenerő kapta a sötét energia nevet.

Az univerzum tágulása miatt a galaxisok távolodnak egymástól. Minél távolabb kerülnek, az általuk kibocsátott fény annál jobban tolódik a megfigyelhető spektrum hosszú hullámhosszú, vagyis vörös tartománya felé – mutatott rá a csillagászati projektben résztvevő francia atomenergetikai és alternatív energiaügyi bizottság (CEA).

A galaxisok energetikai sugárzásának elemzésével a DESI képes felmérni ezt a távolodáshoz köthető úgynevezett vöröseltolódást. Ez információval szolgál a Földtől való távolságukról.

A kutatók ezáltal páratlan részletességű háromdimenziós térképet készíthetnek az univerzumról, több tízszeresére növelve az azonosított galaxisok számát.

A DESI-projektben mintegy 25 amerikai, nagy-britanniai, francia, svájci és spanyol intézet kutatói dolgoznak együtt.

(MTI)


A figyelmetekbe ajánljuk