Újra észlelték a rejtélyes morajlást

Ismét hallották a sci-fi filmekbe illő hangot.


A legújabb morajlást San Diego lakosai élhették át, melyeket az ablakok ijesztő zörgése kísért. Az elmúlt három hétben ez a második ilyen hanggal kapcsolatos észlelés, amelyet nem kísértek földrengések – jelentette ki az Egyesült Államok Geológiai Intézete.

Ahogy írtuk, az Egyesült Államokban több száz éve hallani különös, hátborzongató hangokat, mostanra pedig már a világ összes pontján észlelték és dokumentálták. A beszámolók alapján a dübörgő, olykor mennydörgésre emlékeztető hangokat nem kíséri egyéb felismerhető jelenség, például villámlás vagy földrengés.

Az elmúlt időszak egyik legismertebb észlelése Pozsonyban történt tavaly áprilisban:

A jelenségre egyelőre még a tudósok sem tudnak pontosan válaszolni.

Az utóbbi egy évben pedig rohamosan megemelkedett az észlelések száma, ugyanis a koronavírus-járvány általi lezárások miatt csökkent a zajszennyezés, az emberek pedig könnyebben felfigyelnek a különös hangokra.

Míg más szakértők szerint a jelenségek hátterében az úgynevezett szeizmikus aktivitás áll, de akadnak olyanok is, akik úgy gondolják, hogy a viharok, a légkörben megsemmisülő objektumok, esetleg repülőgépek okozzák a hangokat. De az is könnyen elképzelhető, hogy a morajlást valójában különböző tényezők idézik elő.

(IFLScience)

A figyelmetekbe ajánljuk