maori emberek törzs új-zéland

A legújabb tanulmány szerint a maorik fedezhették fel elsőként az Antarktiszt, ugyanis feltehetőleg a hetedik századig visszanyúló kapcsolatuk van a jeges kontinenssel és a környező óceánokkal.


Az Otagói Egyetem új kutatása irodalmi és szóbeli történeteket ötvözve arra a következtetésre jutott, hogy Új-Zéland őslakosai valószínűleg elsőként fedezték fel az Antarktisz környéki vizeket, és feltehetőleg magát a kontinenst is – számolt be róla a The Guardian.

A tanulmányban kifejtik, hogy a maorik és a polinéziaiak már régóta, talán már a hetedik században is tettek utazásokat az Antarktisz felé, s ezeket számos szóbeli hagyomány rögzít.

A Ngāti Rārua és a Te Āti Awa māori törzsi csoportok szájhagyományai szerint az első ember, aki a fagyos kontinensre utazott, Hui Te Rangiora polinéz felfedező volt.

A szigetek közötti utazásokról szóló polinéz elbeszélések között szerepel, hogy Hui Te Rangiora és legénysége a Te Ivi o Atea nevű hajóval az Antarktiszhoz közeli, a Te tai-uka-a-pia néven, vagyis fagyott óceánként említett vizeken utazott, valószínűleg a hetedik század elején.

A szakértők kutatásaiban többször előkerül még Te Atu maori tengerész neve is, mint az első maori és az első új-zélandi, aki meglátta az Antarktisz partjait 1840-ben. A Vincennes nevű hajón utazva térképezett fel több mérföldnyi sarkvidéki partvonalat az Egyesült Államok expedíciójának keretében, melyet Charles Wilkes hadnagy vezetett.

A projekt vezetője, Dr. Priscilla Wehi szerint az alulreprezentált csoportokkal, különösen a maorikkal szembeni történeteket és kutatási eredményeket fontos figyelembe venni, hiszen mind a jelenlegi, mind a jövőbeli antarktiszi kutatási programok szempontjából mérföldkőnek számítanak.

A figyelmetekbe ajánljuk