Új medúzafajt kaptak lencsevégre
fotó: NOAA

Új medúzafajt kaptak lencsevégre

Amerikai tudósoknak egy expedíció keretein belül sikerült felvételeket készítenie egy eddig nem ismert medúzafajról New England állam partjainál.


A National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) kutatócsapatai 20 éve végeznek óceáni feltárásokat az Egyesült Államok partjainál, amely során az óceánok mélyének titkait szeretnék jobban megismerni. Az elmúlt esztendők során számos különleges élőlényt kaptak lencsevégre, a legutóbbi expedíción pedig talán eddigi legnagyobb felfedezésüket hajtották végre 100 mérföldre Nantucket délkeleti részétől -írja a My Modern Met.

Az ott található Hydrographer Canyon híresen gazdag vízalatti élővilággal rendelkezik, emellett elképesztő mélységei vannak, a különböző pontjain 1900-tól 4668 (606 és 1416 méter) lábig lehet lemerülni. Ezen a helyszínen folyt az úgynevezett 2021 North Atlantic Stepping Stones: New England and Corner Rise Seamounts expedíció, amelynek keretén belül különböző merülések során egy távvezérlésű vízalatti jármű (ROV) segítségével sikerült adatot gyűjteni az óceán mélyének felszínéről és az ott található korall élővilágról is egyaránt.

A kutatás közben viszont egy olyan életformára lettek figyelmesek, amelynek egészen eddig a létezéséről sem tudtak. Egy, a Poralia gemus családba tartozó piros medúza úszkált el a 2997 láb mélyen lévő ROV kamerái előtt. A tudomány eddig olyannyira nem ismerte ezt a fajt, hogy egyelőre még neve sincs.

fotó: NOAA

A piros medúzát először egy éppen ügyeletben lévő gyakornok, Quinn L. Girasek vette észre, aki így nyilatkozott:

Ez mindenképpen a kutatás fénypontja volt, és alig várom, hogy többet tudjunk meg ezekről az élőlényekről!

A tudósok számára azért is rendkívül fontos ez a felfedezés, hiszen ez is bizonyítja, hogy az óceán mélye még rengeteg érdekes titkot hordoz magában.

A figyelmetekbe ajánljuk