Bodolay Géza rendező és Hegedűs D. Géza színész az Akárki című darab budapesti próbáján

Elindult az Szegedi Szabadtéri Játékok egyik legkülönlegesebb darabjának próbafolyamata. Az Akárki című színjáték főszerepeiben két Kossuth-díjas művészt, Zsótér Sándort és Hegedűs D. Gézát láthatja a közönség július 24-én a Dóm téren.


Salzburg után Szegeden a moralitás-játék

Az emberi lét alapkérdéseire keresi a választ a Szegedi Szabadtéri Játékok készülő produkciója, az Akárki.

A darab érdekessége, hogy a Szabadtéri előképének számító salzburgi dóm előtti játékok műsorában minden évben ezt a produkciót állítják színre, így a fesztivál mintegy 90 éves „adósságát" törleszti.

Az idén 100. évfordulóját ünneplő Salzburgi Ünnepi Játékokról készült videóban 1920-as képeket is láthatunk az Akárki előadásáról:

„Akárki mi magunk vagyunk, minden ember”

A címszereplő, Akárki egy élete végéhez érkező ember, akinek ideje számadást adnia eddigi életéről. Hogy a mennybe jusson, végső elkeseredésében bármit képes megtenni.

A rendező, Bodolay Géza elmondta: a főszereplő „neve" is jól mutatja, hogy személye lényegtelen: Akárki mi magunk vagyunk, minden ember. A darabban a legkülönbözőbb emberi tulajdonságok, erények és bűnök nyernek megszemélyesítést- ám végül kiderül: egyikük sem megfelelő társa az embernek a túlvilágra.

Bodolay G\u00e9za rendez\u0151 \u00e9s Zs\u00f3t\u00e9r S\u00e1ndor az Ak\u00e1rki c\u00edm\u0171 darab budapesti pr\u00f3b\u00e1j\u00e1n

Bodolay Géza rendező és Zsótér Sándor az Akárki című darab budapesti próbáján

Dusha Béla

Főbb szereplők

A Szabadtéri korábban bejelentette: a humortól sem mentes előadásban a főszerepekben két Kossuth-díjas művészt láthatnak a nézők. A címszereplőt Zsótér Sándor, míg a Halál és a Bölcs szerepét Hegedűs D. Géza alakítja.

A Jótett és Angyal karakterét Gidró Katalin ölti magára, a többi megszemélyesített tulajdonságot pedig a Szabadtérihez több szálon kötődő ismert szegedi színészek játsszák. Isten és Testvérként Kosztolányi József, Szépségként Sebők Maya, Barátság és Erőként Sorbán Csaba, Rokon és Józanságként Balog József, valamint Vagyon és Öt érzékként Farkas László Róbert lép színpadra.

Az Ak\u00e1rki c\u00edm\u0171 darab budapesti pr\u00f3b\u00e1ja

Az Akárki című darab budapesti próbája

Dusha Béla

Az Akárkit július 24-én, pénteken láthatja a közönség a szegedi Dóm téren. Mivel a Szabadtéri vezetősége kiemelten fontosnak tartja, hogy a jelenlegi helyzetben mindenki számára hozzáférhető legyen a kultúra, a székesegyház elé megálmodott előadást ingyenesen tekintheti meg a közönség.

A figyelmetekbe ajánljuk