Épülhet az első, űrturistáknak szánt űrállomás
Az Axiom Space ismét nagyra törő vágyakat tűzött ki célul: először a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) építene egy kiegészítő modult, ha azzal készen vannak, belevágnak a saját űrállomásba

Saját, kifejezetten az űrturisták fogadására szánt űrállomást építene az amerikai Axiom Space nevű vállalat. Ha a név ismerősen cseng, az nem a véletlen műve: ezt a céget bízta meg nemrég a NASA, hogy a Nemzetközi Űrállomáshoz készítsen egy, szintén a turisták fogadására alkalmas modult, illetve részt vesznek majd abban a valóságshow-ban is, amelynek nyertese a világűrbe – pontosabban az ISS-re – nyer egy jegyet.

Az Űrhős névre keresztelt műsorban egy nemzetközi versenyen mérettetnék meg a jelentkezőket. A világ minden tájáról összeválogatott csapat egy fárasztó kiképzésen venne részt, az adás pedig egy élőben közvetített epizódban tetőzne, melyben a nézők döntenének, ki menjen az űrbe.

A mostani projekt célja, hogy ők építsék meg a világ első, magánkézben lévő, kereskedelmi célokat szolgáló űrbázisát. Ezt nemcsak az űrturisták számára tartanák fenn, a szerkezet tudományos és más egyéb célokat is szolgálna. A megépítéshez pedig jó tapasztalat lehet majd az, hogy ha megépül az ISS-hez csatolható egység – írja az Interesting Engineering.

A cég a tervek szerint 2022 januárjában hajtja majd végre az első űrmisszióját, méghozzá a SpaceX segítségével. Ekkor a Crew Dragon nevű űrhajó segítségével juttatnak majd egy általuk kiképzett űrhajóst a Nemzetközi Űrállomásra.

Az amerikai vállalat egyébként nemrég ismét egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy a terveit megvalósítsa. A vállalat nemrég egy 130 millió dolláros befektetést kapott, amely lehetővé teszi, hogy újabb szakembereket vegyenek fel a küldetés és a projektek teljesítésére.

(MTI)

A figyelmetekbe ajánljuk