man with black robotic hands smiling

Új kutatási központjuk lesz a bionikus végtagok kutatására, egyik első projektjük pedig egy digitális idegrendszer lesz.


Az MIT kutatói egy 24 millió dolláros felajánlásnak köszönhetően hamarosan rohamos fejlődést érhetnek el a bionikus végtagok és szervek terén. Az egyetem tudósai egy új kutatási központot kaptak, aminek igen ambíciózus céljai vannak már rövidtávon is, hosszútávon pedig hamarosan megérkezhet a kiborgjövő, amiben már nem lesz egyáltalán probléma egy végtag elvesztése, esetleg egy szervünk meghibásodása, mert mindent pótolni tudunk majd gépekkel.

A kutatóközpont első négy évében három technológián fog dolgozni. Az egyik egy digitális idegrendszer, ami azoknak változtathatja meg az életét, akiknek a gerincvelőjük sérülése miatt mozgásbeli problémig vannak. A technológia, ha elkészül, aktiválni tudja az izmokat, amik a végtagokat mozgatják, egyúttal segítve helyrehozni a gerincsérüléseket.

A másik egy mesterséges külső váz lesz, ami izomsérülésben szenvedőknek segít mozgatni a végtagjaikat, az agyukka vezérelve a szerkezetet. Ez nagy segítség lesz például sztróktúlélőknek, akik emiatt mozgásképtelenné váltak. A harmadik pedig olyan bionikus végtagok, amik képesek lesznek tapintásérzékelésre, sőt az emberek a művégtagjuk pozícióját is érezni fogják.

Emellett pedig egy mobilklinikarendszeren is dolgoznak, ami házhoz menne a páciensekhez, hogy ott elvégezve a szükséges előkészületeket, elkészülhessen a mesterséges végtagjuk, majd meg is kapják azt, anélkül, hogy el kéne hagyniuk a házukat. Ennek segítségével pedig mozgáskorlátozott embereket nem kéne becipeltetni helyekre, házhoz menne hozzájuk a megoldás, hogy újra képesek legyenek a tökéletes mozgásra.

(Forrás: BigThink)


A figyelmetekbe ajánljuk