Tudományos Stand Up: Mérő László és vágyaink titkos logikája
„Befalazlak újra" – mondta a királyfi elszántan, majd elhatározta, hogy elaltatja ismét a királylányt és feltámasztja a hétfejű sárkányt is. A mese előröl kezdődik, hiszen az „éltek boldogan, amíg meg nem haltak már unalmassá vált. Ezt a fabulát idézi meg Mérő László Vágy logikája című Tudományos Stand Up-előadása, melyben a világhírű magyar professzor azért elemzi érzelmeink rejtélyeit, hogy megértjük azoknak bonyolult hálóját.


​Világ körüli utazás két órában

Vezess be egy szenvedélyes matematikust a pszichológiába és hagyd, hogy tudományos kíváncsisággal és elemző logikával felfedezze – és természetesen kutassa – léktanunk rejtelmeit, vágyainkat és beteljesülésük szövevényes útvesztőit! Mérő László kíváncsi ránk. Érdekli, hogy minket ki, mi legfőképp pedig, hogyan motivál. A fiú, a férfi, a lány, a nő hogyan változnak vágyaik által.

Újabb izgalmas belső utazás ez két órában.

TSU

A sárkány legyőzése és újraélesztése

A vágy furcsa szövevény, ami életkoronként is változik. Az intenzitása ugyanaz – hisztis gyerek, akarnok vezető –, de tárgya életszakaszainként is formálódik. Lényege bonyolultságában keresendő, mely folyamatos cselekvésre inspirál bennünket.

„Így először tanítsuk meg a gyermekeinknek, hogyan legyenek következetesek, majd utána arra, hogyan hagyják el ennek a határait "

– mondja a professzor. Előadásában elérkezünk a Vágy titokzatos tárgya című ikonikus filmhez, melyben két teljesen különböző nő ugyanazon férfi álmaiban szerepelnek.

„Miért kell ide két nő?"

– teszi fel a kérdést a professzor, majd érkezik a válasz is:

„Mert a férfi vágyai olykor olyan bonyolult tud lenni, hogy egyetlen nő nem tudja mentesíteni."

„Hála Istennek, ateista vagyok"

A film alkotója, Luis Bunuel maga is összetett személyiség volt. Jóbarátja, Salvador Dali évekre meg is haragudott rá, amikor a rendező hithű jezsuitaként kijelentette „én hála Istennek, ateista vagyok."

Kinevették, majd értelmezni próbálták ezt a mondatát, de Bunuelt ez nem befolyásolta. Hithűtlenségének epizódjai is bekerültek Mérő előadásába. A vágyaink Istentől, Istenről.

Mérőlászlóizmus

„Persze, amit a tudomány vizsgál, az automatikusan prózaivá válik"

– véli a professzor. A vágyaink is darabjaira esnek a pszichológus előadásában. Elemezhetjük összetevőire szedve – pont úgy, ahogy a liszt, víz, élesztő, mielőtt foszlós kenyérré lesz. Vágyat racionalizálni is érdemes Mérő László-i módon, mert – ahogyan ő fogalmaz – „érzelem nélkül nincs értelem".

Mérő László helyszíni és online előadásai a Tudományos Stand Up műsorán.

A figyelmetekbe ajánljuk