Barlang

Illusztráció.

A világ legnagyobb barlangjában egy felhőkarcoló is elférne – itt található

A Vietnámban található Hang Son Doong-barlang egészen elképesztő paraméterekkel rendelkezik.


A vietnámi Hang Son Doong-barlang a pliocén vagy késő miocén korból származik, és mintegy 2-5 millió évvel ezelőtt alakult ki. Külön érdekesség, hogy barlang 2009-ig teljesen érintetlen volt.

Az 5 kilométer hosszú földalatti rendszer 200 méter magas mennyezettel büszkélkedhet, így messze a legnagyobb barlang a Földön.

Ez is érdekelhet: Egy nő 500 napot töltött egyedül egy barlangban – ilyen hatással volt az időérzékelésére

A Son Doong körülbelül ötször nagyobb, mint a „világ legnagyobb barlangja"-cím korábbi birtokosa, a malajziai Szarvas-barlang. Méretei ellenére azonban a bejáratot először 1991-ben fedezte fel egy helyi, Hồ Khanh, és a következő 18 évben azonban nem sikerült újra megtalálni azt.

Végül 2009-ben leltek rá a barlang bejáratára, és a Brit Barlangkutató Egyesület csapata végre dokumentálni tudta a helyet.

Son Doong járatainak térfogata 38,4 millió köbméter, hossza 9 kilométer, szélessége pedig 198 méter – ez elég széles ahhoz, hogy egy Boeing 747-es egyenesen átrepülhessen rajta. A barlang bejárata 50 méter magas.

A barlang belsejében egy folyó folyik, amely több százezer év alatt alakította ki a barlang járatait. Az esős évszakban ez a folyó elárasztja és elönti a hatalmas rendszert, így az megközelíthetetlenné válik.

A Son Doong a Phong Nha-Ke Bang nevű parkban található, Vietnám partjainál. A park több mint 150 mészkőbarlanggal és barlanggal büszkélkedhet, amelyek közül sok még feltáratlan.

Forrás: IFL Science


A figyelmetekbe ajánljuk