cecelégy

„Csípése felér egy áramütéssel" –  a legveszélyesebb rovarok a világból

Sok veszélyes lény van a világon, de egyik sem olyan halálos, mint ezek a rovarok. A hírhedt mérges méhektől kezdve az apró, de halálos szúnyogokig biztosan találsz néhány meglepetést ezen a listán. Íme, a világ legveszélyesebb rovarjai!


Tarantulaölő darázs

en.wikipedia.org

A tarantulaölő darázs az az abszurd lény, amely a pókok legrosszabb rémálma. A népszerűentomológus, Justin Schmidt a világ legfájdalmasabb darázscsípése közé sorolta a csípését. A Schmidt-féle csípésindex szerint a tarantulaölő darázs csípése a 4. fájdalomszintet képviseli. A fájdalom egy enyhébb áramütéshez hasonlítható a szakember szerint.

A pókdarázsfajhoz tartozik, és a nevéből nem nehez kitalálni, tarantulákra vadászik. A nőstény elfogja a tarantulát, egy csípéssel megbénítja, majd a fészkébe vonszolja.

Ennek ellenére meglehetősen szelídek, és nem jellemző, hogy emberekre támadnak, hacsak nem provokálják őket.

Fekete légy (púposszúnyog)

A fekete legyek a veszélyes paraziták és betegségek apró hordozója. Az Onchocerca volvulus nevű parazita átviteléről ismertek, amely az Onchocerciasis vagyis a folyami vakság okozója. A folyóvakság a Simulium nemzetségbe tartozó fertőzött fekete legyek ismételt csípése miatt következik be. A fertőzöttek olyan tüneteket tapasztalnak, mint a súlyos viszketés, látáskárosodás, torzító bőrbetegségek és maradandó vakság. A WHO szerint 31 afrikai országban az emberek több mint 99%-a fertőződött meg.

Ezek a legyek leginkább Afrikában élnek, és a távoli falvakhoz közeli folyóvizekben találhatók.

Cecelégy

A cecelégy egy nagyméretű, csípő légy, amely Afrikában található. A betegség, a trypanosomiasis, más néven "álomkór" átviteléért felelős az emberekre és az állatokra. A cecelégy nagyban akadályozza a fejlődést Afrikában, mivel az általa terjesztett betegségek általában halálos kimenetelűek.

A paraziták a terhesség alatt az anyáról a gyermekre, szexuális érintkezés útján vagy egyszerűen csak csípéssel terjedhetnek. A csípés után az ember lázas lesz, erős fejfájást, viszketést és ízületi fájdalmakat tapasztal.

Később az embereknél neuropszichiátriai tünetek, például alvászavar, zavartság, egyensúlyvesztés, letargia és görcsök alakulnak ki. Az álomkór több millió embert fenyeget – a gyors kezelés lehetséges, de a betegség súlyosságától függ.

Trópusi bikahangya

A trópusi bikahangya egy Dél-Amerikában őshonos faj, amely arról híres, hogy agresszív és a legfájdalmasabb csípést adja. A Guinness Rekordok Könyvében a világ legveszélyesebb rovara címet viseli. Nevét onnan kapta, hogy a támadás során végig elszánt marad, csípése heves, pisztolylövésre emlékeztető fájdalom.

Ritkán fél az embertől. Gyorsan, egymásután többször támad. Ráadásul minden egyes csípéssel több mérget fecskendez áldozatába.

A figyelmetekbe ajánljuk