Hétvégi rossz hír: a tudomány szerint is elbutulunk 30 után

Hétvégi rossz hír: a tudomány szerint is elbutulunk 30 után

Sokan ismerjük azt a felvetést, mely szerint ahogy öregszünk, úgy leszünk szellemileg kevésbé élesek, de vajon ez valóban mérhető? Csökken az IQ-nk az életkor előrehaladtával? Ha igen, milyen ütemben?

Az intelligenciát általában egy sor teszttel mérik, például néhány a nyelvi készségeket, néhány a nonverbális készségeket, más pedig azt, hogy milyen gyorsan tudsz elvégezni egy feladatot. Az intelligenciád az ezen feladatokon elért eredményeid átlaga lesz, összehasonlítva azzal, hogy mások miképp teljesítenek

– mondta Michael Thomas, az angliai Birkbeck Egyetem pszichológiai és idegtudományi szakértője.

Az IQ-tesztek különböző képességeket mérnek fel, például azt, hogy az ember mennyire jól őrzi és tanulja meg az információkat, az absztrakt gondolkodást és a vizuális-térbeli feldolgozást.

Ha az intelligenciád a korodnak megfelelő, tehát átlagos, az IQ-pontszámod 100 lesz. Ha azonban átlagon felüli, akkor 100 fölött, ha átlag alatti, akkor pedig 100 alatt.

Változik-e a lakosság átlagos IQ-ja az életkorral?

Ahhoz, hogy mérni tudjuk, miképp változik az IQ az idő múlásával, össze kell tudnunk hasonlítani az idősebb emberek IQ-ját fiatalabb társaikkal. Ez a fent leírt okok miatt általában nem lehetséges, ehelyett más módszerekre van szükség.

Alan Kaufman, az amerikai Yale Egyetem intelligenciatesztek szakértője elmagyarázta, miképp működik ez:

Az első dolog, amit tennünk kell, hogy találunk egy közös mércét, amellyel összehasonlíthatjuk a felnőtteket. Összehasonlíthatjuk a 70 évesek, 60 évesek, 50 évesek, 40 évesek teljesítményét a fiatal felnőttek számára megállapított normákhoz. Az én kutatásomban a fiatal felnőtteket 24-30 év körüli korban határozzuk meg. Amikor a felnőtteket az egész élettartam során összehasonlítjuk a fiatal felnőttekkel, az meg fogja tudni mondani, miképp változik az IQ az életkor előrehaladtával.


Azonban Kaufman szerint, amikor ezeket a teszteket elvégzik, az IQ egyértelmű csökkenése nyilvánvaló.

De nem minden típusú intelligencia csökken ugyanolyan ütemben. Ahogy már fentebb is említésre került, ezek a tesztek az intelligencia számos fajtáját mérik, és ezeket csoportosítják.

A folyékony intelligencia és a kristályos intelligencia együtt a globális vagy Full Scale IQ-t jelentik.

A kristályosodott intelligencia átlagosan 98-as értéket mutat 20-24 éves korban, 35-44 éves korig 101-re emelkedik, majd 100-ra csökken (45-54 éves korban), majd 98-ra (55-64), 96-ra (65-69), majd 93-ra (70-74) és 88-ra (75+).

A folyékony intelligencia sokkal gyorsabban csökken. 20-24 éves korban tetőzik (100), majd fokozatosan csökken 99-re (25-34) és 96-ra (35-44), 91-re (45-54), 86-ra (55-64), 83-ra (65-69), 79-re (70-74) és 72-re (75+).

(ScienceAlert)

A figyelmetekbe ajánljuk