person in blue denim jeans wearing black and white converse all star high top sneakers

A társadalom úgy kezeli a tinédzsereket, mintha megoldandó problémát jelentenének, de az igazság az, hogy fel kell készítenünk őket arra, hogy megoldják a problémáinkat. Itt az ideje, hogy megváltoztassuk a narratívát.


Kritikus, hogy a serdülők érzékenyek a ki nem mondott jelekre, és megértik, hogy szüleik rettegnek a növekedésüktől. Aggódnak, hogy csalódást okoznak szüleiknek azzal, hogy növekednek - ez viszont ahhoz vezet, hogy kényelmetlenül érzik magukat a fejlődésük miatt, és gyászolják azt, amit a szüleikkel való kapcsolatuk közelgő elvesztésének vélnek. Amikor a tizenévesek az alacsony elvárásokról szóló - akár finom - üzenetek áradatával szembesülnek, a tizenévesek azt hihetik, hogy csak ennyit várhatnak el önmaguktól. Ezek az elvárások több kockázatvállaláshoz és lázadáshoz vezethetnek.

Nézzük a legkárosabb mítoszokat számukra, amiknek az ismételgetése önbeteljesítő jóslattá is válhat:

  • 1. mítosz: A serdülőket nem érdekli, hogy mit gondolnak a felnőttek, és nem érdekli őket, hogy mit gondolnak, mondanak vagy tesznek a szüleik.
  • 2. mítosz: A serdülőket nem nagyon érdekli, hogy mit tanulnak. Inkább a barátaikkal lógnak és szórakoznak.
  • 3. mítosz: A serdülőket az érzelmek vezérlik, ezért nehéz észhez téríteni őket.
  • 4. mítosz: A serdülők legyőzhetetlennek hiszik magukat, és a kockázatra vannak beállítva.
  • 5. mítosz: A serdülők önzőek.

Ezek a mítoszok ártanak a kapcsolatainknak, és megakadályozzák, hogy teljes mértékben elköteleződjünk a kamaszainkkal. Ha tévesen azt hiszed, hogy nem tudsz érvelni a tizenévesekkel, miért vennéd a fáradságot, hogy érzelmi intelligenciájuk fejlesztésére vagy döntéseik átgondolására irányítsd őket? Ha arra a következtetésre jutsz, hogy a tizenévesek természetüknél fogva hajlamosak a kockázatra, akkor korlátozásokkal szigetelnéd el őket ahelyett, hogy arra vezetnéd rá, hogy önállóan gondolkodjanak és bölcs, egészséges döntéseket hozzanak.

A szakértők egyetértenek abban, hogy meg kell ragadnunk a serdülőkor adta lehetőséget, hogy a fiatalokat a bennük rejlő lehetőségekhez mérten fejlesszük, és hogy a szülők a legbefolyásosabb személyek a tizenévesek életében. Nem szabad szépítenünk a valóságot, miközben a serdülőkor pontos megértése felé haladunk. A tinédzserek valóban gyakran eltaszítják maguktól a szülőket, és ez a szülőknek szorongást okozhat. Ezt nem szabad tagadnunk, inkább segítenünk kell a szülőknek megérteni a viselkedés fejlődési összefüggéseit. Például a szülők néha a serdülők kemény munkájának részeként lökdösődnek el, amikor a nagyobb önállóság felé haladnak. Teljesen a szüleikre támaszkodtak, és mélyen szeretik őket.

A tőlük való függetlenné válás érzelmileg gyomorszorító lehet. Más szóval, a tizenévesek neheztelése a szüleikre mellékterméke annak, hogy mennyire szeretik őket. Ez a további, fejlődési szempontból pontos információ teljesen megváltoztathatja azt, ahogyan a szülők a serdülőkort megtapasztalják. Továbbá, a tizenévesek a családközpontúságból a kortársakra való összpontosításba való szükséges átmenetet hajtják végre. A társas kapcsolatokban való eligazodás megtanulása kulcsfontosságú fejlődési feladat, mert ez segít a serdülőknek felkészülni a valós élethelyzetekre, beleértve a munkát, a felnőtt barátságokat és a romantikus kapcsolatokat.

Helyette itt van 5 alapvető igazság a tinédzserekről:

  • 1) A tizenévesek mélyen törődnek a szüleikkel, és szeretnék, ha részt vennének az életükben. Aggódnak a szüleik jólétéért, és a kedvükben akarnak járni. A tizenévesek meg akarják hallgatni a szülők véleményét, és meg akarják ismerni az értékeiket.
  • 2) A tizenévesek szuper tanulók. A serdülőkor a gyors és elképesztő agyi fejlődés időszaka. A kamaszok többet fedeznek fel a serdülőkorban, mint az azt követő időszakban bármikor. A szülőknek lehetőséget kell adniuk gyermekeiknek, hogy bővítsék tudásukat és támogassák problémamegoldó készségüket.
  • 3) A tizenévesek ugyanolyan megfontoltak tudnak lenni, mint a felnőttek. A fejlődő serdülő agy érzelmi központjai gyorsan növekednek. A gondolkodási és érvelő központok szintén aktívan fejlődnek, de kissé lemaradva. Amikor az érzelmeiket kiváltják, a magasan fejlett érzelmi központjaik dominálnak, és akadályozzák fejlődő gondolkodási képességeik optimális használatát. A serdülők akkor gondolkodnak a legjobban, amikor nyugodtak.
  • 4) A tizenévesek természetes felfedezők. Az új dolgok kipróbálására irányuló vágyuk kulcsfontosságú az új ismeretek megszerzésében. Hajlamosak a határokat feszegetni és a határokat felfedezni, mert ezeken a határoknál van az új tudás.
  • 5) A tizenévesek idealisták, akik látják, hogy mi a baj a világban, és tenni akarnak ellene. Mivel a tizenévesek újonnan felfedezett képességükkel rendelkeznek a komplexitás meglátására, párosulva azzal a ténnyel, hogy nem tanulták meg elfogadni a problémákat, mint amelyek eleve megváltoztathatatlanok, gyakran a társadalmi problémák megoldására irányuló erőfeszítések élére állnak. Számítunk rájuk, hogy egy jobb világot képzelnek el.

(Forrás: BigThink)


A figyelmetekbe ajánljuk