terhesség étvágy

Tudósok rájöttek, hogy mi okozhatja a terhes nők kívánsósságát

A terhesség ideje alatt megjelenő kívánosságról már szinte mindenki hallott, de mégis hogyan kezdődik? Egy új, egereken végzett kutatás azonosította az agy azon részét, amely a jelek szerint ezeket a késztetéseket irányítja. Ez pedig a jövőben sokat segíthet abban, hogy a kismamák a lehető legegészségesebbek legyenek a várandósságuk alatt.


Vemhes egereken végzett kísérletek során – akikről a kutatócsoport felfedezte, hogy nagy étvágyúak – a szakértők változásokat észleltek az agy jutalmazó áramköreiben, valamint az ízlelésért, az érzékszervi és a motoros rendszerekért felelős agyi területeken.

A mezolimbikus pályán belül, amely a dopaminért és az agy jutalmazásáért felelős, a kutatócsoport magasabb dopaminszintet és a dopaminreceptor D2R fokozott aktivitását azonosította a nucleus accumbens nevű régióban, amely az agy jutalmazási rendszerének az egyik része.

Ez arra utalhat, hogy a terhesség a D2R neuronokon keresztül a mezolimbikus neurális áramkörök teljes átrendeződését idézi elő. Ezek az idegsejtek, illetve azok megváltozása lennének felelősek a sóvárgásért, mivel a terhesség alatt az étkezési szorongás eltűnik.

– magyarázta Roberta Haddad-Tóvolli neurobiológus a spanyolországi August Pi i Sunyer Biomedikai Kutatóintézetből.

Bár ebben a tanulmány kifejezetten egereket vizsgáltak, az egér- és az emberi agyban elég sok közös vonás van ahhoz, hogy a tudósok elgondolkodjanak azon, vajon ugyanez a fajta változás történhet-e, amikor az anyák fagylaltot, csokoládét vagy bármilyen más élelmiszert kívánnak.

Úgy gondolják, hogy a sóvárgás számos módon támogatja az embrionális növekedést, de ugyanakkor vannak problémák is, hiszen az ízletes, magas kalóriatartalmú ételek fogyasztása sokszor egészségtelen lehet a babák és az anyák számára.

A kutatók a továbbiakban azoknak az egereknek az utódait vizsgálták, amelyeknek megengedték, hogy engedjenek az édes ételek iránti vágyakozásnak, és különbséget figyeltek meg az anyagcserében és az idegi áramkörökben.

Ezek az eredmények megdöbbentőek. Az elhízás, az alultápláltság vagy a krónikus stressz sok mindent befolyásol. Ez a tanulmány azonban azt mutatja, hogy a rövid ideig tartó, de visszatérő viselkedések, például a sóvárgás, elegendőek ahhoz, hogy növeljék az utódok pszichológiai és anyagcsere-érzékenységét

– mondta Marc Claret neurobiológus a spanyolországi Barcelonai Egyetemről.

Az egér utódokon végzett vizsgálatok során a kutatók a súlygyarapodással, a szorongással és az étkezési zavarokkal kapcsolatos problémákat észleltek. Azt azonban még egyelőre nem tudni, hogy mindez miképp jelenne meg az embereken, de az előjelek nem kecsegtetőek.

A tanulmány mögött álló csapat reméli, hogy a kutatás hozzájárulhat a várandós anyák táplálkozási szokásainak megváltoztatásához, még ha időnként engednek is az étel utáni sóvárgásnak. Az általános étrendnek ugyanis jó minőségűnek kell lennie, annak érdekében, hogy az anya és a baba egyaránt egészséges maradjon.

Egy olyan dolog esetében, mint a terhesség alatti étvágytalanság fontos, hogy a lehető legtöbb tudományos vizsgálatot végezzük el a kiváltó okokról. Számos mítosz és közhiedelem létezik ezekkel a sóvárgásokkal kapcsolatban, bár az ezeket kiváltó neuronális mechanizmusok nem széles körben ismertek

– mondta Claret.

(ScienceAlert)

A figyelmetekbe ajánljuk