Hiába környezetkímélő, az Egyesült Királyságban jelenleg túl sok szélenergiát termelnek

Keserédes öröm, de az Egyesült Királyság a héten több szélenergiát termelt, mint amennyit a rendszer kezelni tudott.


A Bloomberg szerdai jelentése szerint néhány skóciai szélerőművet arra kértek, hogy 25 megawattal csökkentsék a teljesítményt. Ez a mennyiség körülbelül annyi, amennyit két átlagos amerikai háztartás egy év alatt fogyaszt. Az Egyesült Királyság hálózatai nehezen bírják el az óceáni és szárazföldi szélerőműveik által termelt energiát, és az ország nem képes nagy mennyiségben tárolni azt akkumulátorokban.

A szélmalmok emellett automatikusan leállhatnak, hogy megvédjék a gépeket a károsodástól, ha viharos időben – mint amilyen az áramtúlcsordulást okozó szél volt – túl gyorsan forognak.

Az optimális szélsebesség körülbelül 53 kilométer/óra, minden ennél nagyobb sebesség károsíthatja a turbinát.

A hír napokkal azután érkezett, hogy a kutatók egy új tanulmányban azt állították, hogy az emberiség még nem érte el a megfelelő mércét a bolygóközi utazásokhoz. Az állítják benne, hogy a Föld többféle forrásából még nem tudunk elég energiát előállítani és tárolni ahhoz, hogy ilyen utazásokhoz megfelelő mennyiségű energiát tudjunk biztosítani.

Szerdán az Egyesült Királyság olyan energiatermelési csúcsot ért el, amely Nagy-Britannia energiaszükségletének több mint felét fedezte, az elektromos járművek egyre elérhetőbbé válnak, és mint faj, úgy tűnik, legalábbis némileg eltökéltek vagyunk az atomenergia megértésében és hasznosításában.

Lehet, hogy ez nem tűnik hatalmas fejlődésnek, de a szélerőművektől a termelés kismértékű csökkentését kérni valószínűleg csak egy lépés a sok közül a Föld fenntarthatóvá tételéhez vezető úton. Energiatermelésre és hosszú távú tárolásra van szükségünk, ha valaha is le akarunk szokni a fosszilis tüzelőanyagokról.

A figyelmetekbe ajánljuk