karib-tenger alatt víz alatti kutatóállomás látványterv grafika

Közel 20 méter mélyen, a Karib-tenger felszíne alatt egy 371 négyzetméteres, hozzávetőleg 43 milliárd forintos kutatóállomást építene Fabien Cousteau francia akvanauta, valamint Yves Béhar svájci tervező. A Proteusban működne a világ első víz alatti üvegháza is.


A kör alakúnak megálmodott laboratórium víz- és szélenergiával működne, és számos helyiség helyet kapna benne. Köztük az az üvegház, amelyben a tervezők szerint megtermelhető lenne az odaérkező kutatók számára szükséges élelmiszer java.

A Proteust közel 43 milliárd forintból építenék fel.

Courtesy Proteus /Yves Béhar /Fuseproject

A Proteusban a világ minden tájáról érkező tudósok végezhetnének kutatásokat például a klímaváltozással, a tengeri élőlényekkel vagy épp a gyógyszerekkel kapcsolatban – írja a HVG a CNN cikke alapján.

A Nemzetközi Űrállomás víz alatti változatának szánt bázist a legendás francia tengerkutató, Jacques Cousteau unokája szerint nagyjából három év alatt lehetne felhúzni. Fabien Cousteau egyébként már szerzett némi tapasztalatot abban, hogyan is működhet egy víz alatti laboratórium: 2014-ben egy hónapot töltött el a Floridánál található, 37 négyzetméteres Aquariuson, a világ jelenleg egyetlen víz alatti kutatóállomásán.

A figyelmetekbe ajánljuk