síró baba

Megtalálták a leghatékonyabb módszert a síró babák megnyugtatására

Mindenki tudja, hogy varázsütésre egy síró gyermeket szinte lehetetlen megnyugtatni, nemhogy elaltatni. A legújabb tanulmány azonban most rávilágított egy egyszerű módszerre, amely hatékonyabb lehet a többinél.


A kutatás szerint, ha meg akarunk nyugtatni egy síró csecsemőt, valószínűleg nem fog működni, ha szimplán leülünk, miközben a karjainkban tartjuk. Ez gyakran megemelheti a baba szívritmusát, és még nyűgösebbé teheti. A szülők jobban teszik, ha a babával inkább sétálgatnak. Ez a stratégia általában csökkenti a szívritmust és segíti őket elaludni – írja a ScienceAlert.

A vizsgálatba bevont női résztvevők közel felének már 5 perc séta után sikerült elaltatnia a síró csecsemőjét.

A síró gyermekeket megnyugtatja és alvásra készteti egy 5 perces séta/tartás, még nappal is, amikor a csecsemők normális esetben ébren vannak

– magyarázzák a kutatók.

Ezután jön a következő kihívás: az alvó gyermek ágyba juttatása. Hiszen gyakran előfordul, hogy a csecsemő abban a pillanatban felébred, amint a fejét hátradöntik, és ezzel az egész procedúra kezdődhet előről.

Érdekes módon azok a résztvevők, akik a közös séta után még 5 percet ültek az alvó babájukkal, a legnagyobb sikerrel tudták elérni, hogy a gyerekük mélyen elaludjon. Még egy finom érintés vagy egy becsukódó ajtó sem volt elég ahhoz, hogy felébressze őket. A tizenhárom síró csecsemő közül, kilencet a walk-sit módszerrel fektettek le. Ha ehhez pedig még 5 perc ülést adunk hozzá, még kisebb az esélye annak, hogy a gyerek felébred, amikor beteszik a kiságyába.

Nyilvánvaló, hogy minden baba más és más, de általában úgy tűnik, hogy van valami a járás egyenletes ütemében, ami megnyugtatja a gyerekeket.

A további kísérletek során pedig a tudósok remélik, hogy az alváshiányos szülőket biztos módszerekkel tudják felvértezni gyermekeik megnyugtatására.

A figyelmetekbe ajánljuk