nyúl az erdőben

Valóban nem jó nekik a répa? – 5 érdekesség a nyulakról

A nyulak sokkal többek, mint a popkultúra által kreált aranyos, répát majszoló cuki lények. Kifinomult alagutakat tudnak ásni, olykor óriásira nőnek, és furcsán ugrálnak, ha boldogok. Íme néhány tény, amit érdemes tudni róluk!


A nyulak nem répán élnek

Bár számtalan rajzfilm azt sugallja, hogy a nyulak boldogan megélnek pusztán sárgarépa diétán. A vadonban azonban a nem esznek gyökérzöldségeket, sokkal szívesebben rágcsálnak olyan zöldeket, mint a gyomok, füvek és lóherék. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem adhatunk a saját nyuszinknak időnként répát rágcsálnivalóként, de ne vigyük túlzásba. A sárgarépa ugyanis magas cukortartalmú, és a házinyulak 11 százalékánál hozzájárul a fogszuvasodáshoz.

Ez is érdekelhet:Vajon a patkányok tényleg annyi betegséget terjesztenek, mint azt gondoljuk?

Mókás ugrálás

Ha elég időt töltesz a nyulak közelében, elég szerencsés lehetsz ahhoz, hogy szemtanúja legyél a természet egyik legaranyosabb viselkedésének. Egy nyuszi ugrál, ha boldog, és a levegőben csavarodik.

Néhány nyúl akkora, mint egy kisgyerek

Nem minden nyúl aranyos és apró. Néhányan, mint például a flamand óriásnyúl hatalmasra nő. Ez a nyúlfajta a világ legnagyobbja, hossza eléri a 76 centit, súlya pedig akár 7 kiló fölött is lehet. Szerencsére a szőrmók óriások szelíd teremtmények, ami népszerű háziállattá teszi őket.

A nyulak nem tudnak hányni

Míg egy macska képes felköhögni egy szőrgombócot egy hosszú nap után, addig egy nyúl erre nem képes. A nyúl emésztőrendszere fizikailag képtelen visszafelé mozogni. Ahelyett, hogy szőrgombócokat termelnének, a nyulak a lenyelt szőrrel úgy birkóznak meg, hogy rengeteg nyers takarmányt esznek, ami azt az emésztőrendszerükön keresztül tolja.

Olvasd el ezt is! Ezek az állatok majdnem ugyanúgy művelik a földeket, mint az emberek

Hűsítő fülek

Unsplash

A nyulak fülei két fő célt szolgálnak. Az első és legnyilvánvalóbb a hallás: a nyulak 270 fokban el tudják forgatni a fülüket, ami lehetővé teszi számukra, hogy akár 3 kilométeres távolságból is észleljék a közelgő veszélyt. A túlméretezett fülek további előnye, hogy a nyulakat hűsítik a forró napokon.

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!

A figyelmetekbe ajánljuk