Egy hörcsög.

Azt hittük, hogy az ember a földművelés tekintetében egyedülálló az emlősök között, de úgy néz ki, hogy ez a megállapítás téves.


A tudósok felfedezték, hogy a zsebes hörcsögök (Geomys pinetis) is gyakorolják a mezőgazdaság egy formáját.

A kis jószágok által épített odúkat tartalmazó mezőn végzett mérések azt sugallják, hogy nem egyszerűen betakarítják a hosszúlevelű fenyő gyökereit, amelyek az otthonukba nőnek, hanem meg is művelik azokat.

A több száz méter hosszú, kanyargós alagutakat folyamatosan módosítják és átdolgozzák. Nem is beszélve a trágyázásról.

Bár van némi tudományos vita arról, hogy mi számít művelésnek és mi nem, az új tanulmány mögött álló kutatók több egyértelmű jelét is kiemelik annak, hogy a földikutyák tudják, mit csinálnak, amikor a gyökérkezelésről van szó.

A délkeleti zsebes hörcsögök az első nem emberi gazdálkodók. A hangyák, bogarak és termeszek fajai között ismert a gazdálkodás, de más emlősöknél nem

– mondja Francis Putz biológus, a Floridai Egyetem munkatársa.

A hörcsögkutatási projektet a csatornavezetékek ihlették, amelyek gyakran nyomás alá kerülnek a gyökerek növekedése miatt. A csapat arra volt kíváncsi, hogy a gyökerek is folyamatosan próbálnak-e behatolni a hörcsögök által lakott alagutakba, és hogy a rágcsálók hogyan művelhetik a táplálékforrást a már kialakított alagutakban, valamint az új üregekben.

A kutatók egy hörcsöghálózat alagútjának egy elszigetelt részén a gyökérnövekedést tanulmányozva kiszámították, hogy az alagúthálózatba növő gyökér az élőlények napi kalóriaszükségletének 20-60 százalékát biztosíthatja – márpedig e földalatti hálózatok fenntartása rengeteg energiát igényel.

Amint a gyökerek az üregekbe kerülnek, növekedésüket a hörcsögök ürüléke ösztönzi. Bár lehet, hogy ez nem a legkifinomultabb gazdálkodási forma, igencsak hasonlít ahhoz, amit az emberek csinálnak.

Az is világos, hogy az állatok időt és energiát fordítanak arra, hogy megvédjék a termésüket. Más szóval, az odúk karbantartása, és az olyan körülmények kezelése, ahol a gyökerek tovább tudnak nőni, az, ami a gazdálkodás egyik formájává teszi ezt a tevékenységet.

Az alagutakba benyúló gyökerek az egyetlen táplálékforrás, amellyel a hörcsögök rendelkeznek, és ritkán zavarják az emberi tevékenységet. A kutatók szerint fontos „ökoszisztéma-mérnökök" is – a földbe ásva levegőztetik a talajt, és tápanyagokat juttatnak vissza a felszínre.

Egyes szakértők azzal érvelnek, hogy a megfelelő gazdálkodás megköveteli a növények tényleges elültetését, valamint a növények növekedésének segítését és betakarítását – de a kutatás mögött álló csapat rámutat, hogy az emberi gazdálkodásban sincs ez mindig így.

Az erdei gyümölcsfák a gazdálkodás egyik példája, ahol a növényeket gondosan kezelik, nem pedig ültetik, és ugyanez elmondható bármely évelő növényről, amely magától nő. E meghatározás szerint a zsizsikek is csatlakozhatnak a gazdálkodók klubjához.

Forrás: Science Alert

A figyelmetekbe ajánljuk