Rengeteg tudományos kísérlet folyik a Nemzetközi Űrállomáson, melyek közül talán az egyik legérdekesebb azt vizsgálja, hogy milyen eredménnyel lehet nem földi körülmények között zöldségeket és gyümölcsöket termeszteni. Persze a vizsgálatok kiértékeléséhez az is kell, hogy a leszüretelt terméseket ne veszítsék szem elől az asztronauták. Frank Rubio űrhajós azonban nem volt kellőképp figyelmes.
A NASA által közzétett felvételeken azt a két apró paradicsomot láthatjuk, melyek még tavasszal vesztek el, miután Rubio – a szüretelést követően – zacskóba tette őket. A tervek szerint a Red Robin koktélparadicsomokból mindenki kapott volna egy mintát, hogy elvégezze a megfelelő vizsgálatokat, az űrhajós példányai azonban eltűntek.
A tasak csak most került elő, benne a meglepően jó állapotú zöldségekkel.
Némi elszíneződésen kívül nem volt rajtuk látható semmilyen gombásodás
– írták közleményükben a NASA illetékesei.
A Space.com információi szerint a fent dolgozó asztronauták az eXposed Root On-Orbit Test System kísérlet részeként kezdtek még tavaly zöldségeket termeszteni és szaporítani.
Ezt is nézd meg! A NASA összedobott egy galériát a húsz éves Nemzetközi Űrállomásról
A megtalálás egy vidám pillanat volt Rubio számára, igaz, ezt már a Földön élte meg, ugyanis azóta hazatért egyéves küldetéséről. A NASA hozzátette, hogy az ISS-en történő élelmiszer-termesztés valódi célja, hogy olyan technikákat gyakoroljanak, amelyeket a jövőben Hold- és a Mars-expedíciók során is használhatnak.