A negatív érzelmekkel megküzdeni nehéz, de nem lehetetlen

A kellemetlen érzelmekről gyakran tévesen azt gondoljuk, hogy kerülendőek. Ám ha nem kerülendőek, mit kezdjünk velük?


Az egészséges érzelmi élet azt jelenti, hogy mind a pozitív, mind pedig a negatív érzelmeinket megéljük. Ez utóbbihoz kevés segítséget ad nekünk a társadalom, mivel sok médiumból azt sugallják, hogy nem érdemes foglalkozni negatív érzelmeinkkel.

A negatív érzelmek ugyanúgy, mint a fizikailag kellemetlen érzetek (ilyen a fájdalom például) jeleznek valamit számunkra, ezért nagyon fontos az odafigyelés. Az odafigyelés helyett sajnos gyakran csak az elterelést használjuk, így az agy kémiáján változtatva kábítószereket vagy alkoholt használunk annak érdekében, hogy jobban érezzük magunkat. Ám másfajta cselekvéses elterelést is használhatunk, ilyen a túlevés vagy túlköltekezés is. Ezek mellett a test tüneteken keresztül is jelezheti nekünk a fel nem dolgozott negatív érzelmek jelenlétét.

A cselekedetek csak elterelik a negatív érzelmeket, de figyelmen kívül hagyják azok forrását. A negatív érzelmekkel való egészséges megküzdés azonban többek között magában foglalja az okok feltérképezését is:

  • Düh

A harag vagy düh érzése egy olyan negatív érzelem, melynek oka általában az, hogy megbántottak minket. Egészséges válasz lehet arra, hogy ártottak nekünk. A dühös szavak és mozdulatok célja ugyanis a bántalmazás megszüntetése.

A haraggal többféle módon küzdhetünk meg. Először is, azonosítsuk a bántást, ami miatt dühösek lettünk. Ezután vagy úgy döntünk, hogy nem hagyjuk, hogy hasson ránk, és nem törődünk vele, mert tisztában vagyunk értékeinkkel, vagy pedig úgy döntünk, hogy környezetet váltunk, elutasítva a bántó személyt, szakítást vagy munkahelyváltást kezdeményezünk. Amennyiben kapcsolatban kell maradnunk a bántó személlyel, például egy családtaggal, mondjuk el neki, hogy megbántott minket.

A düh emellett a gyász része is lehet. A haragot ilyenkor levezethetjük egészségesen sportolással és naplóírással.

A düh a gyász része is lehet.

Noah Buscher/Unsplash

  • Bűntudat

A bűntudat azt jelzi, hogy valamit bánunk, mivel hibáztunk. Egészséges feldolgozása abban áll, hogy saját magunk elítélése helyett megpróbálunk fejlődni és tanulni a hibánkból. Ehhez szükséges az, hogy felismerjük hibánkat, felelősséget vállaljunk érte, és bocsánatot kérjünk attól, akit megbántottunk vele. Emellett törekedhetünk arra, hogy a jövőben nem követjük el ugyanazt a hibát.

  • Szorongás

A nagyfokú szorongás gyakran abból adódik, hogy több negatív érzelem is jelen van az életünkben és ezekkel nem tudunk megküzdeni. Ez szélsőséges esetben pánikreakcióhoz is vezethet. A megküzdéshez azonosítani kell a szorongás elemeit és meg kell keresni ezek okait. Például valaki félhet attól, hogy elkapja a koronavírust, emellett aggódhat amiatt, hogyan fog kijönni a kevesebb pénzből és bűntudata lehet, amiért nem produktív. A sok negatív érzelem együtt szorongást válthat ki. Ezekkel az érzelmekkel külön-külön kell megküzdeni.

(Forrás: Psychologytoday)

A figyelmetekbe ajánljuk