nap űr illusztráció

Különös hangfelvételt tett közzé a NASA: ilyen hangja van a Napnak

A Nap a Földről nézve csendesnek tűnik: mi csak egy óriási hőgömbként érzékeljük, mivel a hang nem tud átjutni az űrben. Ennek viszont örülhetünk, hiszen Naprendszerünk középpontjának zaja nagyon-nagyon idegesítő lenne a mindennapokban. A NASA viszont közzétett egy felvételt, ahol meghallgatjuk a fényes csillag zúgó hangját.


A Nap lényegében egy óriási magfúziós reakció, amely annyi energiát termel ki, hogy felmelegíti és megvilágítja egész bolygónkat, nem is beszélve a Naprendszer többi részéről. A hihetetlen mennyiségű hő és fény mellett azonban hangot is kibocsát. Ezt azonban nem halljuk, mivel a hang nem tud terjedni az űrben, mivel az vákuum, amelyben nincsenek részecskék, amelyek a rezgéseket továbbíthatnák – számolt be az IFLScience.

Ez is érdekelhet: Örök sötétség: a kutatók szerint ekkor fog kiégni a Nap

Craig DeForest, a Délnyugati Kutatóintézet Űrkutatási Tanszékének vezető heliofizikusa viszont válaszolt arra a kérdésre, hogy milyen hangos lenne a Nap, ha a hang el tudna jutni az űrben a Földre.

Néhány számítás után elmagyarázta, hogy a Nap elméletileg körülbelül 100 decibeles zajt csapna, ami majdnem olyan hangos, mintha egy rockkoncert vagy egy forgalmas éjszakai klub hangszórója mellett állnánk. Ez pedig egy figyelemre méltó szám, tekintve, hogy a Nap 150 millió kilométerre van tőlünk.

Hozzátette, hogy számos tudományos műszernek köszönhetően azonban van némi fogalmunk a hangjáról, például a Földtől 1,6 millió kilométerre a Nap körül keringő SOHO űrszondán elhelyezett Michelson Doppler Imager (MDI) műszernek köszönhetően.

A hanghullámok azonban olyan mélyen vannak, hogy rendszerint olyan frekvenciákon mozognak, amelyek az emberi fül számára túlságosan alacsonyak, így nem érzékeljük. Emellett nem is egyetlen hangról van szó, hanem akusztikus hullámok intenzíven összetett mintázatáról.

Ahhoz, hogy a hangokat hallhatóvá tegyék a fülünk számára, a tudósoknak több tízezerszeresére kell felgyorsítaniuk őket, több hetes rezgéseket sűrítve néhány másodpercbe. A hallott eredmény tehát nagyon finom és szűrt. Ennek a folyamatnak a végeredménye egy halk, lüktető zümmögés.

Olvasd el ezt is!NASA: 30 percünk lenne, mielőtt egy gyilkos napvihar elpusztítaná a Földet

A Nap hangosításáról készült hangfelvételek alapján pedig úgy tűnik, hogy a Naprendszerben még mindig a Föld a leghangosabb bolygó.

A figyelmetekbe ajánljuk