A NASA felfüggeszti az ISS űrsétáit, mert az asztronauták ruháiból szivárog a víz
Unsplash

A NASA felfüggeszti az ISS űrsétáit, mert az asztronauták ruháiból szivárog a víz

Lehet, hogy itt az ideje, hogy a NASA lecserélje öregedő űrruháit. Az űrügynökség bejelentette, hogy szünetelteti az összes űrsétát, amíg nem sikerül jobban kezelni ezt az elhúzódó és ijesztő problémát, amely miatt víz szivárog az űrhajósok sisakjaiba.


A legutóbb márciusban történt hasonló, de nem ez az első eset, hogy egy sisak megtelt vízzel űrséta közben, ami nyilvánvalóan életveszélyes. A NASA aggodalmát fejezte ki, hogy az ISS fedélzetén lévő öregedő űrruhák már nem használhatók, és lehet, hogy ideje lenne lecserélni őket egy jelenleg fejlesztés alatt álló újabb modellre.

A NASA által jelenleg használt űrruhák több mint negyvenévesek, és úgy tűnik, hogy az ügynökség kifogyóban van a teljesen működőképes felszerelésekből; egy 2017-es jelentés szerint mindössze 18 használható egység áll rendelkezésre a Nemzetközi Űrállomáson.

A legutóbbi vízszivárgás március 23-án történt, amikor Raja Chari, a NASA űrhajósa és Matthias Maurer, az Európai Űrügynökség asztronautája tömlőket szereltek az űrállomáson kívüli radiátor sugárszelep modulján. A hétórás űrséta végére Maurer – aki első űrsétájára vállalkozott – vizet és nedvességet vett észre a napellenzőjében. Fényképeket készített a földi irányítócsapat számára elemzésre, de az űrügynökség szerint a probléma nem jelentett veszélyt Maurer életére.

Ám mindezek ellenére a NASA űrhajózási biztonsági tanácsadó testületének múlt heti ülésén Susan Helms elmondta, hogy az űrséták egy bizonyos ideig szünetelnek a vízszivárgás miatt.

Mivel a NASA átgondolja ezeknek a régi ruháknak a kockázati helyzetét, az [űrruha] jelenleg nem használható a tervezett EVA-khoz, amíg nem vizsgálják ki az ügyet

– mondta.

Dana Weigel, a houstoni Johnson Űrközpont űrállomás-programjának helyettes vezetője is megerősítette a hírt.

Nem fogjuk a tervezett EVA-t végrehajtani, amíg nincs lehetőségünk valóban foglalkozni és kizárni a főbb rendszerhibákat

– mondta Weigel.

A ruhákat csak a Földön lévő mérnökök tudják megfelelően megvizsgálni, ezért az ügynökség azt tervezi, hogy a SpaceX június elején induló Dragon teherűrhajó küldetése során visszaküldi őket a bolygónkra. Addig is a NASA mérlegelni tudja, hogy az űrséta elvégzésének kockázata nagyobb, mint az űrállomás külsején esetleg elvégzendő javítás figyelmen kívül hagyása.

2013-ban Luca Parmitano észlelt vízszivárgást a sisakjában, ami miatt az űrséta korai befejezésére kényszerült. Parmitano vissza tudott lépni az ISS zsilipjébe, de nehezen kapott levegőt, mivel a sisakjában 1,5 liter víz képződött.

Ugyanezt az űrruhát használták két évvel később egy másik misszió alkalmával, és majdnem megfulladt az az űrhajós is. Terry Virts, a NASA űrhajósa a 3005. számú szkafandert vette fel, amikor észrevette, hogy vízcseppek vannak a sisakján.

A NASA 2019-ben mutatta be az űrhajósok számára az ISS-en kívül viselendő fényes új űrruhákat, valamint az ügynökség közelgő Artemis-misszióit a Holdra, de a finanszírozási hiányosságok késleltették a ruhák bevetését. A jelenlegi felszerelések élettartamát ennek megfelelően 2028-ig meghosszabbították.

A vízszivárgásra való tekintettel nem világos, hogy a NASA miképp fogja kezelni a jövőbeni űrsétákat.

(Gizmodo)

A figyelmetekbe ajánljuk