A galaxis.

Illusztráció.

Kísértetiesen ragyogó fény veszi körül a Naprendszert – a tudósok sem értik a jelenséget

A Hubble-adatok új elemzése szerint túl sok fény van a Naprendszer körüli térben.


A Naprendszert körülvevő összes csillag és galaxis – és az Állatövi fény, vagyis a Naprendszer síkján lévő por – tanulmányozása sem tudja megmagyarázni azt, amit a csillagászok most „szellemfénynek" neveznek.

Miután a SKYSURF nevű projekt keretében 200 000 Hubble-felvételt elemeztek és több ezer mérést végeztek, egy nemzetközi együttműködés biztos abban, hogy a többletfény valódi.

Ráadásul nem is nagyon tudnak rá magyarázatot adni. Vannak lehetőségek, de egyiket sem sikerült megerősíteni. Legalábbis eddig még nem.

Ez is érdekelhet: Nagyon furcsa hullámokat észleltek a Naprendszer szélén

A legreálisabb lehetőség szerint a Naprendszer porösszetevőjéről van szó, amelyet még nem tudtak közvetlenül kimutatni. A porösszetevő alatt a Naprendszer sötét részeiből befelé tartó, üstökösökből származó apró por- és jégszemcséket értjük, amelyek visszaverik a napfényt, és diffúz, globális ragyogást keltenek.

Ez a forrás valamivel közelebb lenne hozzánk, mint a New Horizons űrszonda által észlelt többletfény, amely a Plútón túli, a Naprendszeren kívüli térben találtak meg.

Ha az elemzésünk helyes, akkor egy másik porösszetevő van köztünk és aközött a távolság között, ahol a New Horizons méréseket végzett. Ez azt jelenti, hogy ez valamilyen többletfény a Naprendszerünkön belülről érkezik. Mivel a mi méréseink szerint a maradék fény nagyobb, mint a New Horizonsé, úgy gondoljuk, hogy ez egy helyi jelenség, amely a Naprendszeren kívülről származik. Lehet, hogy ez egy új elem a Naprendszer tartalmához, amelyet eddig csak feltételeztek, de mennyiségileg nem mértek

– mondja Tim Carleton csillagász az Arizonai Állami Egyetemről.

Forrás: Science Alert

A figyelmetekbe ajánljuk