Nap kavargó füsttel és kitörésekkel
Fotó: Shutterstock

8 nagyobb napkitörést is észleltek a napokban, és még nincs vége

A Nap felszínén legalább nyolc napkitörést számoltak az elmúlt napokban, és továbbiak várhatóak.


Az egyik napkitörés, egy erős M6-os, a SpaceWeather.com szerint rövid rádiókimaradást okozott az Atlanti-óceán felett. A napkitörések olyan elektromágneses sugárzások, amelyek fénysebességgel terjednek. A Föld felé irányulóak a Nap légköréből való kilépést követő nyolc percen belül elérik bolygónkat.

Ha tovább olvasnál: Ilyen részletesen még biztosan nem láttuk a Napot

Ez a mostani kitörés megdöbbentette a napfizikusokat, akik közül néhányan a Twitteren kommentálták a fényjátékot.

Még három M kitörés: Egy M6, M3 és M2 mind az AR3165-ből. Ezzel ma eddig 8 M-es kitörés történt. Úgy tűnik, hogy egyre nagyobbak lesznek.

− tweetelte Keith Strong napfizikus.

Az AR3165, amelyet Strong említett, egy aktív régió, vagy napfolt, amely nemrég jelent meg a Nap látható korongján. A napfoltok sötétebb, hűvösebb területek a nap légkörének legalsó rétegében, ahol a Nap mágneses mezővonalai csavarodnak és feszülnek. Ezekből a régiókból akkor villannak fel kitörések, amikor a mágneses vonalak megrepednek, és energiát szabadítanak fel.

Ez is érdekelhet: Egyre komolyabban gondolkodnak a Nap elhalványításán

A napkitöréseket néha koronakitörések (CME-k) kísérik, amelyek mágnesezett plazmafelhők, és sokkal lassabban terjednek, mint a kitörések − akár három napig is eltarthat, amíg elérik a Földet.

A CME-k általában több zavart okoznak a technológiától függő világunkban, mivel a légkörrel való kölcsönhatásuk során geomágneses viharokat váltanak ki a légkörben. Ezek a viharok gyönyörű sarki fényeket idéznek elő, de áramkimaradásokat is okozhatnak, és akár műholdakat is kidönthetnek a pályájukról.

Az űridőjárás-előrejelzők eddig nem jelezték, hogy a közelmúltbeli napkitörések közül bármelyik olyan CME-vel érkezett volna, amely elérhette volna bolygónkat.

A brit Met Office űridőjárás-előrejelző szolgálat legutóbbi jelentésében alacsony szintű naptevékenységet jósol az elkövetkező napokra, és további M-osztályú kitöréseket valószínűsít.

Forrás: Space


A figyelmetekbe ajánljuk