nap
Shutterstock

Illusztráció

Ilyen részletesen még biztosan nem láttuk a Napot

Ilyen, amikor nyugodt a Nap koronája.

Az Európai Űrügynökség (ESA) által működtetett Solar Orbiter napszonda másodszor közelítette meg a Napot. A legközelebbi találkozó még október 12-én történt, amiről az ESA most videót tett közzé.

A találkozó során a Solar Orbiter a Föld távolságának mindössze 29%-ára volt a Naptól, ami egyben azt is jelenti, hogy egyetlen ember által készített eszköz sem került ilyen közel a csillaghoz.

A videón minden egyes pixele 105 kilométernek felel meg. Ez azt jelenti, hogyha a Földet vették volna fel ekkkora felbontásban, akkor a bolygónk mindössze 120 pixel méretű lenne. Maga a videó 2048 pixel, így egy ilyen felvételen 17 Föld férne el egymás mellett.

A videón egyébként azt mutatja, milyen, amikor a Nap koronája nyugalmi állapotban van. A nap külső rétegén található elektromos töltöttségű gáz, vagy plazma, ettől függetlenül állandóan aktív, folyamatos mozgásban van. Az aktivitása a Nap mágneses mezejének változásaitól függ.

A következő időszakban kifejezetten mozgalmas lesz: a szakértők szerint, hogy a Nap elkezdett „felébredni" a szokásos 11 éves aktivitási ciklusának nyugodtabb szakaszából. Egyes előrejelzők szerint a közelgő naptevékenységi ciklus a feljegyzett történelem legerősebb ciklusa lehet – bár a Nap viselkedésének előrejelzésére vonatkozó becslések továbbra is korlátozottak.


A figyelmetekbe ajánljuk