Vénusz légycsapója

Húsevő növények fölött vette át az uralmat egy mikrochip

Egy tudóscsoport egy apró mikrochip beültetésével sikeresen átvette az irányítást egy Vénusz légycsapója nevű húsevő növény felett.

A „mesterséges neutron" képes volt arra kényszeríteni a növényt, hogy kinyíljon és becsukódjon, és a hagyományos módon felfalja a zsákmányát. Ez leginkább az agy információfeldolgozási és -átviteli módszereihez hasonlít, derül ki a Futurism cikkéből.

Az emberi agy az egyik legfejlettebb számítógép, amelyet valaha is készítettek. Hatalmas mennyiségű memóriájával rendelkezik, és kiválóan feldolgozza az információkat és döntéseket hoz, miközben nagyon kevés energiát fogyaszt. Ezzel szemben az ember által készített szuperszámítógépek terjedelmesek és rengeteg energiát fogyasztanak.

– mondta Simone Fabiano, a svédországi Linköping Egyetem docense, a Nature folyóiratban megjelent új tanulmány vezető szerzője.

Ez a megközelítés a kutató szerint számos előnnyel jár, többek között jelentős energiamegtakarítással a hagyományos szilíciumalapú áramkörökhöz képest. A kutatók neuronjai elektromos áramot lőttek ki a növények sejtjeibe, hogy kiváltsák a természetes reflexeket, és rákényszerítsék őket a becsukódásra.

A húsevő növényeken kívül a hasonló technológiának rengeteg más felhasználási területe is lehet, a beültethető orvosi eszközöktől kezdve az intelligens robotikáig.

Ha képesek lennénk elektronikus eszközökkel utánozni a biológiai neuronok működését, az lehetővé tenné a mesterséges intelligencia technológiák fejlesztését. Ez egy kis lépés abba az irányba, hogy teljesen szimuláljuk az agyunk hatékonyságát

– magyarázta a kutató.


A figyelmetekbe ajánljuk