Egy robot a kamerába néz.

Illusztráció.

Ezt gondolhatják rólunk a gépek: egy mesterséges intelligencia durva poénokkal illeti az embereket

Egy új mesterséges intelligencia ahelyett, hogy képeket generálna, elemzi azokat, és durva poénokat ír a szóban forgó fotók alapján.


A CLIP Interrogator néven ismert mesterséges intelligencia – amelyet egy Pharmapsychotic névre hallgató generatív művész készített – technikailag egy olyan eszköz, amely kitalálja, hogy milyen találó leírást lehet egy meglévő képhez hozzáadni.

A valóságban azonban hajlamos olyan megjegyzéseket tenni az emberekre, amelyek hétköznapiak, rejtélyesek, elképesztően érzéketlenek és néha kissé viccesek is lehetnek.

Az egyik felhasználónak például azt mondta, hogy „fáradtnak és részegnek" néz ki, egy másikat pedig azzal vádolt, hogy „torz arca van". Egy amerikai professzorral pedig minden probléma nélkül közölte, hogy úgy néz ki, mint egy „muppet, akinek ütni való arca van".

Nehéz megmondani, hogy mit akar elérni a gonosz szellemű MI. Azt tudjuk, hogy az OpenAI 2021-ben megjelent Contrastive Language-Image Pre-Training (CLIP) neurális hálózatára épül, és a Hugging Face ad otthont neki, amely némi extra erőforrást szentelt a zsúfolt forgalom kezelésére.

De ezen túlmenően szinte semmit nem lehet tudni: egyesek szerint a program alkotója megpróbál betekintést nyújtani nekünk abba, hogyan néz vissza ránk egy MI, de az is lehet, hogy úgy hangolták, hogy a lehető leggonoszabb legyen.

Forrás: Futurism


A figyelmetekbe ajánljuk