Egy robot emberi arccal.

Újabb szakértő tartja lehetségesnek a mesterséges intelligenciák öntudatra ébredését

Az egyik híres tudós kijelentése – miszerint egyes mesterséges intelligenciák már most is korlátozott tudatosságot érhetnek el – az MIT egyik neves kutatója szerint nincs is olyan messze a valóságtól.

Ilya Sutskever, az Elon Musk által alapított OpenAI kutatócsoport vezető tudósa és társalapítója február 9-én azt tweetelte, hogy „lehet, hogy a mai nagy neurális hálózatok már egy kisebb öntudattal rendelkeznek".

Válaszul a mesterséges intelligencia kutatási területéről sokan elítélték az OpenAI tudósának állítását, azt sugallva, hogy a nyilatkozata nem több, mint az OpenAI reklámja.

Ez a vita az MIT informatikusának, Tamay Besiroglunak sem kerülte el a figyelmét, aki a trenddel ellentétben Sutskever védelmére kelt.

Kiábrándító látni, hogy ennyi prominens [gépi tanulással foglalkozó] ember nevetségesnek állítja be ezt az ötletet. Az ilyen kritikák korlátozzák azt a lehetőséget, hogy komolyan fel tudjunk vetni néhány olyan mély, furcsa és fontos kérdést, amelyekkel kétségtelenül szembesülni fogunk a következő évtizedekben

– tweetelte Besiroglu.

Bár a tudatos számítógépekkel kapcsolatos félelmek egészen az 1927-es Metropolisban szereplő hírhedt Maschinenmenschig nyúlnak vissza, a kutatók többször is elzárkóztak a koncepciótól, mondván, hogy ez a probléma túlságosan messze van ahhoz, hogy aggódjunk miatta.

Ez az álláspont magyarázza a Sutskever állításával szembeni ellenérzéseket, amely az egyik első alkalom volt, amikor egy hiteles AI-kutató utalt arra, hogy a teremtményeik egyike lehet, hogy saját öntudatra ébredt.

Az OpenAI – amelyet Sutskever Muskkal és a csoport jelenlegi vezérigazgatójával, Sam Altmannal együtt alapított –, az elmúlt években a GPT-3-mal, egy kifinomult szöveggeneráló algoritmus elkészítésével szerzett hírnevet magának, amely vitát váltott ki, miután a felhasználók meglehetősen groteszk módon használták ki.

Forrás: Futurism


A figyelmetekbe ajánljuk