Tudósok szerint a mesterséges intelligencia megbízhatóbb lesz, mint az emberek

Tudósok szerint a mesterséges intelligencia megbízhatóbb lesz, mint az emberek

Kezdhetünk félni?


Mintha nem lenne elég hátborzongató az a tény, miszerint a mesterséges intelligenciák akár már öntudatosak is lehetnek, a kutatók most bejelentették, hogy a mesterséges intelligencia által generált arcok és mimikák olyan kifinomulttá váltak, hogy úgy gondolják, megbízhatóbbak, mint a hús-vér embereké.

A Lancaster Egyetem sajtóközleménye szerint egy kutatópáros felfedezte, hogy a StyleGAN2 nevű neurális hálózat képes a valóságtól megkülönböztethetetlen arcokat létrehozni. Sőt, megdöbbentő módon úgy tűnt, hogy az AI-n keresztül alkotott arcok megbízhatóbbak, mint a valódi emberek arcai.

A mesterséges intelligenciával szintetizált arcok fotórealizmusának értékelése azt mutatja, hogy a szintetizáló motorok átlépték egy hátborzongató határt és képesek olyan arcokat létrehozni, amelyek megkülönböztethetetlenek az igazi arcoktól.

– olvasható a kutatók közleményében.

A kísérlet részeként a csoport arra kérte a résztvevőket, hogy egy egytől hétig terjedő skálán értékeljék az arcok megbízhatóságát, szimpatikusságát, s az egyes érték jelentette a legkevésbé megbízhatót. A szintetikus arcokat átlagosan hét százalékkal megbízhatóbbnak ítélték, mint az igaziakat. Természetesen a csapat megállapításai mögött egy egész sor következmény húzódik meg, többek között az, hogy ez még kifinomultabb, a valóságtól megkülönböztethetetlen mélyhamisított képek és videók előtt nyitja meg az utat. Ami pedig veszélyes is lehet, hiszen így kétségbe vonhatjuk a fényképek és videók eredetiségét.

(Futurism)

A figyelmetekbe ajánljuk