Fotó: Shutterstock
december 20., 2024  ●  Tudomány
Hamu és Gyémánt

A világ legmérgezőbb gyümölcse kísértetiesen hasonlít az almára

Bár a szóban forgó fa gyümölcse első látásra teljesen hétköznapinak tűnhet, az íncsiklandó külső komoly veszélyeket rejt, írja a Drive. Most elmondjuk, miért nem érdemes azonnal szedni az almának tűnő gyümölcsből, ha olyan területen járunk, ahol megterem a manszanilyafa.

Aki gyakran gombászik, az pontosan tudja, hogy nem szabad a külső alapján ítélni – és ahogy egy étvágygerjesztően kinéző gomba is lehet halálos, úgy egy íncsiklandónak tűnő gyümölcs is okozhat súlyos mérgezést. Jó példa erre a Dél-Amerika északi részén, Észak-Amerika déli részén, illetve a Karib-térségben előforduló manszanilyafa, aminek a termését a világ leghalálosabb gyümölcsének tartják.

A manszanilyafa termése leginkább egy kisebb almára hasonlít, és a fent említett régióban gyakran tengerparti mangófák és más, kevésbé veszélyes növények között rejti el magát.

Ez is érdekelhet! 5 egészséges élelmiszer, ami súlyosan károsítja bolygónkat

A fa nagyjából 10-13 méteresre nő, kérge vöröses-szürkés színű, levelei fényesek és zöldek, virágai pedig zöldessárgásak. A történet szerint maga Kolumbusz Kristóf is találkozott a gyümölccsel, aki annak idején a „halál almája” nevet aggatta rá, de a manszanilya a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint a világ legmérgezőbb fája.

Manszanilya

Fotó: Shutterstock

Ami különösen veszélyessé teszi, az az, hogy nemcsak a termése mérgező, hanem kérge is levelei is: a törzsében található nedv például annyira toxikus és savas, hogy már egy érintéstől is hólyagos égési sérülések keletkezhetnek rajtunk, ha pedig a szemünkbe kerül, meg is vakulhatunk tőle.

Ha tovább olvasnál: Avokádótól a nyers tésztáig – 7 étel, amivel tilos etetni a kutyánkat

Abban az esetben is bajban lehetünk, ha esőzés idején a fa alatt keresünk menedéket, ugyanis toxinjai akkor is hólyagosodást, égési sérüléseket okozhatnak, ha az esőcseppeken keresztül érintkeznek bőrünkkel. Ha pedig balszerencsénkre megkóstoljuk a gyümölcsét, a legrosszabbra készülhetünk:

szánkban égető érzést, vérzést és hólyagokat tapasztalhatunk, torkunk felduzzadhat, lenyelése pedig jobb esetben „csak” valamilyen bakteriális fertőzést eredményez.

Nyitókép: Fotó: Shutterstock

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzáférhetőségi eszközök