Heti két adag gomba felére csökkenti a memóriavesztés kockázatát – derült ki egy kutatásból, amit a PsyBlog szemlézett röviden. Régóta ismert, hogy az enyhe kognitív károsodás a legtöbbször a demencia egyik előjele. Mindez feledékenységgel, valamint nyelvi problémákkal és figyelemzavarokkal jár.
A hetente körülbelül fél tányér gombát fogyasztó idős korosztálynál azonban felére csökkent az állapot kialakulásának kockázata. A tudósok szerint akár heti egy kis adag gomba is elég lehet ahhoz, hogy érdemi hatása legyen a kognitív károsodásra.
A vizsgálatban több mint 600, 60 év feletti szingapúri személy vett részt, akiket hat éven keresztül figyeltek a kutatók. Az enyhe kognitív károsodás (MCI) szempontjából vizsgálták őket, emellett megkérdezték őket az étkezési szokásaikról is.
Azt ki kell emelni, hogy az MCI-ben szenvedő emberek még mindig képesek a szokásos napi tevékenységeiket elvégezni.
A tanulmány végül megállapította, hogy hat gyakran fogyasztott gomba 50 százalékkal csökkenti a kockázatát a kognitív hanyatlásnak.
Ilyen gomba például a laskagomba, a siitake gomba, de a fehér és szárított gombák is csökkentik a kockázatot. Azonban bármelyik gombafajta jótékony hatású lehet, mivel mindegyik tartalmaz egy ergotionin nevű antioxidánst. Ez egy egyedülálló antioxidáns és gyulladáscsökkentő, amelyet az ember nem képes maga szintetizálni, ám a különböző táplálkozási forrásokból kinyerhető; mint például a gombából.