Több mint egy évig élt Mars-szimulációban négy önkéntes

Több mint egy évig élt Mars-szimulációban négy önkéntes

Véget ért a NASA marsi életkörülményeket szimuláló kísérlete.

Az ablaktalan, 3D-nyomtatással készült teremben négy hálószoba, egy étkező és közösségirészleg, egy egészségügyi szoba, valamint egy dolgozórészleg található, amely egyben növénytermesztésre is használatos. A hozzátartozókkal és barátokkal a marsi viszonyokat szimulálva csak csúsztatva tarthatták a kapcsolatot, így egy sms átküldése is 22 percig tartott.

Ez is érdekelhet: Nagyot tévedhettünk a Mars holdjával kapcsolatban

A legénység 378 nap után, szombaton helyi idő szerint 17 órakor hagyta el a szimulált környezetet. Kelly Haston, Anca Selariu, Ross Brockwell és Nathan Jones 2023. június 25-én lépett be a 3D-nyomtatott Mars élőhelyre az űrügynökség Crew Health and Performance Exploration Analog, azaz CHAPEA-program első legénységeként.

Az első CHAPEA legénysége a jövőbeli Hold, valamint Mars-műveletek lehetséges feltételeinek megteremtésére összpontosított, az űrséták, valamint az ellátmányt kiegészítő zöldségek termesztése és betakarítása, továbbá az élőhely és felszerelésük karbantartása révén.

Olvasd el ezt is! 2,4 millió évente a Mars valami nagyon furcsát tesz a mi óceánjainkkal

A szimuláció résztvevői nem voltak kiképzett űrhajósok, így bárki jelentkezhetett 30 és 55 év között, aki egészséges és kellően motivált volt, természettudományos végzettséggel és amerikai állampolgársággal, vagy tartózkodási engedéllyel rendelkezett, illetve nem dohányzott, ezen felül pedig legalább ezer repült órát tudott felmutatni.

(NASA)


A figyelmetekbe ajánljuk