Először nézhetjük meg a napsugarakat a Marsról – fotó

Először nézhetjük meg a napsugarakat a Marsról – fotó

Még soha nem lehetett a napsugarakat ilyen tisztán látni a Vörös Bolygón.


A NASA Curiosity marsjárója nemrégiben egy lenyűgöző felvételt készített egy marsi naplemente során. A fotó pedig azért is bámulatos, hiszen ez az első alkalom, hogy a napsugarak tisztán láthatóak a Vörös Bolygón.

A Curiosity az új képet február 2-án készítette egy január óta tartó felhőfelmérés-sorozat részeként. A fotót, amely egy 28 egyedi képből álló panoráma, a Curiosity rover Twitter-oldalán osztotta meg.

Ez is érdekelhet:Rendkívül egyszerű oka lehet annak, hogy a Mars miért nem alkalmas az élet kialakulására

Ez volt az első alkalom, hogy a napsugarakat ilyen tisztán látszódtak a Marson

– írták a NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) csapatának tagjai közleményükben

A jelenséget egyébként krepuszkuláris sugaraknak is nevezik, mely légköroptikai jelenség elsősorban napkelte vagy naplemente idején látható.

A marsi felhők, amelyek többnyire víz- és szén-dioxid jégkristályokból állnak, általában legfeljebb 60 kilométerre (37 mérföldre) lebegnek a föld felett. Az új képen látható felhők azonban a becslések szerint jóval magasabbak, valószínűleg ezért vált láthatóvá a rover számára ez a szokatlan jelenség - írták a JPL képviselői.

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!

A figyelmetekbe ajánljuk