Egy lépéssel közelebb került a nagy sebességű marsi internethez egy amerikai startup

Illusztráció

Egy lépéssel közelebb került a nagy sebességű marsi internethez egy amerikai startup

Egy korai fázisban lévő űrinternet-projekt nemrég egy 650 ezer dolláros támogatást kapott, hogy a jelenlegi fejlesztésein és azok felülvizsgálatain tovább dolgozhasson, hogy szélessávú kapcsolatokat létesítsen a Föld, a Hold és potenciálisan a Mars között.


A projekttel foglalkozó vállalat az Aquarian Space, ami múlt héten jelentette be, hogy a Szilícium-völgy egyik befektetőcsoportja, a Draper Associates jócskán megtámogatta őket, hogy elérjék a következő években a céljukat, és 2024-re megépüljön az első holdi kommunikációs rendszerük – írja a Space.com.

A tervek szerint a Föld, a Hold és a Mars között olyan internetet hoznának létre, amely elég gyors a 4K videók streameléséhez is.

A startup elképzelése az, hogy létrehozza a Solnetnek nevezett, „kereskedelmi célú, nagy adatátviteli sebességű, nagy sebességű, 100 megabit/másodperc sebességű műholdas hálózatokra" épülő rendszert – ez egyébként jóval gyorsabb lenne, mint az amerikaiak átlagos internetsebesség, ami nagyjából 30 megabit/másodperc.

A vállalat szerint 2030-ra körülbelül 200 eszköz lesz már a Holdon, ami egy több milliárd dolláros holdi gazdaságot hozhat létre. Mindez viszont nem történhet meg szilárd, megbízható Föld-Hold kommunikáció nélkül.

Egyébként az Aquarian Space a NASA kereskedelmi célú holdprogramjának az egyik résztvevője, ahol műszaki vizsgálatokat végez más nemzetközi cégekkel együtt.

Az Aquarian azonban eddig kevés technikai részletet közölt, például azt sem tudni, hogy milyen műholdakat használnának majd, vagy hogyan fogja ezeket a műholdakat az űrbe juttatni – egy izmosabb tőke azonban már megvan a sikeres fejlesztésekhez.


A figyelmetekbe ajánljuk