Mars.

Idegen szimbólumok vagy csak megfagyott víz? Rejtélyes alakzatokat figyeltek meg a Marson

A NASA Mars Reconnaissance Orbiter nevű műholdja „rejtélyes alakzatokról" készített képeket hatalmas kráterek belsejében – írta Paul Geissler, az MRO csapatának tagja egy múlt heti blogbejegyzésében.


Az MRO HiRise kamerája által rögzített lenyűgöző képek lázba hozták a tudósokat. Geissler és csapata úgy véli, hogy a Mars felszínébe vésett káprázatos minták a Nap által felmelegített marsi jég hátrahagyott maradandó nyomai lehetnek, amelyek lenyűgöző betekintést nyújtanak a bolygó kiterjedt és vízben gazdag múltjába.

A lerakódásokat csak az Arabia Terra északi síkságán, az Egyenlítőtől északra fekvő, nagy kiterjedésű, erősen erodált területen található kráterek belsejében találták meg.

Ez is érdekelhet: Akkora rengést rögzítettek a Marson, hogy a többi a nyomába se ér

Érdekes módon nem minden kráterben mutatták ki e rejtélyes lerakódások maradványait. Geisler szerint a formák csak olyan kráterekben mutatkoztak meg, amelyek átmérője 610 méter vagy annál nagyobb.

A lerakódások vízszintes rétegződéseket mutatnak, amelyek rétegek vagy teraszok lehetnek. A lerakódásokban sugárirányú barázdák is vannak, amelyeket kis fényes gerincek alkotnak

– írta a kutató.

Geissler és csapata azt gyanítja, hogy ezeket a rejtélyes vonásokat az okozza, hogy a jégben gazdag anyag szilárdból gázzá alakul, és minden egyes réteg ezen folyamat különböző szakaszait mutatja be.

A tudósok úgy vélik, hogy a Mars egykoron hemzsegett a víztől, amely később jéggé változott, és az évmilliárdok alatt felszivárgott a bolygó száraz felszínére.

A marsi jég eltűnése miatt az idők során lenyűgöző tájak alakultak ki.

Más kráterek, mint például a Mars jeges déli pólusának térségében található Happy Face, feltehetően a fagy szublimálódása révén jöttek létre hosszú évek alatt.

Bár a kutatók nem tudják biztosan megmondani, hogy mi áll a legutóbbi rejtélyes megfigyelések mögött, a fotók mégis lenyűgöző bepillantást nyújtanak abba, hogy a NASA Orbiter több mint 17 évvel ezelőtti indítása ellenére milyen felfedezésekre képes még mindig.

Forrás: Futurism


A figyelmetekbe ajánljuk