Figyelmeztetést adtak ki a majomhimlővel kapcsolatban – erre kell figyelnünk utazáskor
Getty Images

Figyelmeztetést adtak ki a majomhimlővel kapcsolatban – erre kell figyelnünk utazáskor

Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (CDC) rendkívüli figyelmeztetést adott ki mert Észak-Amerikából, valamint Európa több országából és Ausztráliából is jelentettek majomhimlős eseteket.

A CDC arra figyelmeztette különösen az amerikai utazókat, hogy fokozott óvintézkedéseket tegyenek, a majomhimlő vírus világméretű terjedése miatt.

Az elmúlt napokban az Egyesült Államokból, valamint Európa több országából (köztük Franciaország, Belgium és Olaszország) és Ausztráliából is érkeztek jelentések.

Shutterstock

Május 21-ig 92 laboratóriumban megerősített és 28 feltételezett majomhimlős esetet jelentettek az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) a világ minden tájáról.

Míg a majomhimlő ellen nincs vakcina, amely általában magától gyógyul, a himlő elleni vakcina védelmet nyújthat a kontaktesetek ellen. Kanada a múlt héten erősítette meg az első két esetet a francia nyelvű tartományban.

A majomhimlő olyan fertőző betegség, amelyet vírus okoz, ezt fertőzött állatok, leggyakrabban rágcsálók közvetítik az emberre. A vírust azonban először 1958-ban fedezték fel makákók egy csoportjában. A majmokat kutatási céllal tanulmányozták, ezért kapta a vírus az Inserm, egy vezető francia orvosi kutatóintézet nevét.

Bár a vírus jellemzően egész Közép- és Nyugat-Afrikában megtalálható, a CDC szerint a mostani járvány során megbetegedett emberek egyike sem járt azokban az országokban, ahol a majomhimlő általában előfordul, beleértve a Kongói Demokratikus Köztársaságot és Nigériát.

Az ügynökség hozzátette, hogy bár a lakosságot érintő kockázat alacsony, az utazóknak azonnal orvoshoz kell fordulniuk, ha új, megmagyarázhatatlan bőrkiütés (elváltozások a test bármely részén) jelentkezik, lázzal és hidegrázással vagy anélkül, illetve kerüljék a másokkal való érintkezést.

(Travelandleisure)


A figyelmetekbe ajánljuk