szürke macska és zöldségek

A macskáknak is ajánlott lehet a vegán étrend?

Azok a tulajdonosok, akik szeretett macskáikat növényi alapú étrenddel etették, kevesebb állatorvosnál tett látogatásról és kevesebb gyógyszerhasználatról számoltak be. De mit mond erről a tudomány?


A macskák „született gyilkosok", ragadozók, akik evolúciós történelmük nagy részében szinte kizárólag hússal táplálkoztak. A friss kutatások azonban azt sugallják, hogy a vegán étrend nemcsak biztonságos a házimacskák számára, hanem még egészségügyi előnyökkel is járhat – írja a The Guardian.

Ez is érdekelhet: Így tudunk a macskákkal beszélgetni a tudósok szerint

A tanulmány megállapította, hogy a vegán étrenddel táplált macskák kevesebbszer jártak állatorvosnál, kevesebb gyógyszert használtak, és az állatorvosuk nagyobb valószínűséggel írta le őket „teljesen egészségesnek".

A kutatók szerint az eredmények megnyugvást jelentenek azon gazdik egyre növekvő számának, akik fontolgatják háziállataik alternatív táplálását.

A kedvtelésből tartott állatok eledelének előállítása jelentős környezeti hatással jár, és egyre több macska- és kutyatulajdonos érdeklődik az alternatív étrendek iránt.

A macskáknak magas fehérjetartalmú étrendre van szükségük, amely tartalmaz bizonyos tápanyagokat, például taurint, amelyek természetes módon csak a húsokban fordulnak elő. Ezeket a tápanyagokat azonban szintetikusan elő lehet állítani, vagy bizonyos növényekből lehet kinyerni, és kiegészítőként hozzáadni a vegán eledelhez. Bizonyos esetekben viszont a húsalapú eledelt is ki kell egészíteni, mert a tápanyagok a feldolgozás során megsemmisülhetnek.

macska \u00e9s z\u00f6lds\u00e9g

Shutterstock

A Plos One című folyóiratban közzétett tanulmányban 1369 macskatulajdonost kérdeztek meg, akiknek mintegy 9%-a számolt be arról, hogy macskáját vegán étrenddel eteti.

Amikor 22 konkrét egészségügyi rendellenességről kérdezték őket, a hús alapú étrendet fogyasztó macskájuk gazdáinak 42%-a számolt be legalább egy rendellenességről, szemben a vegán étrendet fogyasztó macskák gazdáinak 37%-ával. Összességében a vegán macskák minden egészségügyi mutatóban jobban teljesítettek, bár ezek a különbségek statisztikailag nem voltak szignifikánsak.

Olvasd el ezt is!Miért esznek füvet a macskák? − 6 furcsa cicaszokás állatorvosi magyarázattal

A kutatók nem tudták kizárni, hogy a macskák esetlges más módon jutottak húshoz, de azt mondták, hogy ez valószínűleg nem befolyásolja az eredményeket. A vegán étrenden élő macskák többsége szobamacska volt, akik nem jártak ki a szabadba vadászni. A többi négylábúnál lehet, hogy valamilyen kiegészítő vadászat folyt.

A Brit Állatorvosi Szövetség korábban már figyelmeztetett a háziállatok alternatív étrendre való átszoktatása ellen, ám a kutatás megjelenése után közölték, hogy felülvizsgálják a tanácsot.

A figyelmetekbe ajánljuk