Piramisok.

Kiderült, melyik Wikipédia-oldal volt a legnépszerűbb 2022-ben – az eredmény kifejezetten meglepő

Taha Yasseri, a Dublini Egyetem kutatója egy nem várt eredményre bukkant, amikor a tavalyi év Wikipédia-statisztikáit böngészte.


2020-ban a COVID-19, az amerikai elnökválasztás és Kobe Bryant halála tartozott a legfontosabb események közé. A Wikipédia olvasói szerint 2021 a Netflix Squid Game című sorozatáról, a férfi labdarúgó Európa-bajnokságról és Fülöp herceg haláláról marad emlékezetes.

A 2022-es listát azonban egy kissé váratlan név vezeti: Kleopátra.

Fontos megjegyezni, hogy a Taha Yasseri cikkében szereplő adatok az angol nyelvű Wikipédia-oldalra vonatkoznak.

A rangsor élén megtalálható cikkek többsége valamilyen világot megrengető eseményhez kapcsolódik, köztük az ukrajnai orosz invázióhoz, a királynő halálához és a férfi labdarúgó-világbajnoksághoz. Elon Musk és Johnny Depp is felkerült a listára.

Az előbbiek mellett a Biblia és a Youtube ismertető oldala természetesen idén is az élbolyban végzett, de például 1994-ben elhunyt amerikai sorozatgyilkosról, Jeffrey Dahmerről szóló cikket – nagy valószínűséggel a róla készült sorozat miatt – több mint 54 millióan tekintették meg, és ezzel a második helyre futott be.

Ez is érdekelhet: Eladó az az iMac, amin a Wikipédia készült

Az előbb felsorolt oldalak népszerűsége nem meglepő, de a Kleopátráról szóló cikk iránti hatalmas érdeklődés elsőre teljesen érthetetlennek tűnik, mivel a néhai egyiptomi fáraó körül idén nem volt tapasztalható semmilyen különösebb felhajtás.

A Kleopátra-cikk hirtelen megugró nézettségének okát keresve Yasseri az internet végtelen adattárához és a felhasználókhoz fordult segítségért.

Hamarosan valaki a Twitteren adott neki egy apró, mégis fontos támpontot: a Google Assistant nevű alkalmazás állhat a dolog hátterében, amely hangfelismerés segítségével lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy beszéd formájában kapcsolatba lépjenek a telefonjukkal.

A 2016-ban indított alkalmazás mára legalább 1 milliárd készülékbe épült be, és több mint 500 millió havi felhasználója van. Az alkalmazás telepítésekor és használatának megkezdésekor példákat ad arra, hogy milyen típusú kéréseket lehet megfogalmazni.

Ezek közé tartoznak a telefon operációs rendszerének adott parancsok – például „Nyisd meg a YouTube-ot”. Az alkalmazás egyik példaként funkcionáló felszólítása – amellyel demonstrálja a képességeit – a következő:

Mond, hogy mutasd meg Kleopátra oldalát a Wikipédián.

Mint kiderült, 2022-ben körülbelül több mint 50 millió ember követte ezt a felszólítást. Külön érdekesség, hogy mielőtt a Google Assistantot 2020-ban széles körben bevezették volna, a Kleopátra-oldal éves megtekintése körülbelül 2,5 millió volt.

Kleopátra népszerűségét tehát minden bizonnyal nagyban befolyásolta a hangfelismerő szoftver példája.

Forrás: Science Alert


A figyelmetekbe ajánljuk