imac

az iMac, amin a Wikipédia készült

Eladó az az iMac, amin a Wikipédia készült

Jelenleg közel 3 millió forintnál jár a licit, ha van egy vagyonod rá, pár napig már elviheted.


Árverésre bocsátják azt az eperszínű Apple iMac-et, amit Jimmy Wales a Wikipédia és elődje, a Nupedia létrehozásához használt. Pár nap van hátra az árverésből, a jelenlegi legmagasabb licit a cikk írásának pillanatában 8500 dollár, vagyis nagyjából 2,7 millió forint. A gépnek egyébként igen komoly története is van, ami növelheti eszmei értékét.

2000 elején Wales és társai egy ambiciózus projekt élére álltak: egy ingyenes, online, felhasználói forrásból származó enciklopédiát fejlesztettek volna Nupedia néven. Az év végéhez közeledve azonban a projekt alig néhány szócikk elkészültével leáldozóban volt. Wales már azt fontolgatta, hogy felhagy az egész vállalkozással, de a húsvét napján egy nagyon személyes esemény mindent megváltoztatott.

Megszületett az első gyereke, de súlyos betegséggel azonnal az intenzív osztályra szállították. Wales otthon kötött ki, ahol kétségbeesetten kutatta újdonsült szülőként gyereke állapotát. Számítógépen kezdett el kutatni, de az eredmény akkoriban egy káosz volt. Nem talált egyszerű, tömör és megbízható információt, ami egy ilyesmit elmagyarázott volna neki. Úgy döntött, hogy inkább megkettőzi az erőfeszítéseit és nem adta fel.

Tapasztalatai révén ugyanis értette, mennyire fontos egy minőségi információforrás. Gyerekét végül kiengedték a kórházból, ő pedig telepített egy kezdetleges wiki szoftvercsomagot. 2001 januárjában aztán elindult a Wikipédia, amihez ma is fordulunk, ha gyors információra van szükségünk. Mindez pedig az árverésre bocsájtott gépen született meg.

(Forrás: Boing Boing)


A figyelmetekbe ajánljuk